Persbericht 13-09-2018 : “Minister Weyts is eerder terughoudend om te experimenteren met 3D-zebrapaden”


Uit het antwoord op een schriftelijke vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Marino Keulen (Open Vld) blijkt dat minister Weyts eerder terughoudend is om te experimenteren met 3D-zebrapaden. “De minister verwijst enerzijds naar het wettelijke kader en anderzijds naar een aantal praktische bemerkingen. Hierdoor lijkt het me weinig waarschijnlijk dat er in Vlaanderen een proef zal komen met 3D-zebrapaden,” besluit Keulen.

De wettelijke beperking komt voort uit de reglementering die maar voorziet in het gebruik van één kleur (wit), terwijl het 3D-effect wordt bekomen door het gebruik van meerdere kleuren (wit en grijs). Praktische bezwaren komen voort uit een gevaar voor de verkeersveiligheid voor fietsers en motorrijders omwille van een ingekleurde rijbaan, dat er te snel gewenning optreedt voor de automobilisten, dat er omwille van slijtage veel meer onderhoud noodzakelijk is en ten slotte dat het 3D-effect een schrikreactie en dus bruuske bewegingen van automobilisten veroorzaakt en dus onveilige situaties.

“Alle overwegingen die de minister aanhaalt, zijn meer dan terecht. Toch is het een interessant concept dat zeker van naderbij bekeken dient te worden. Het loont volgens mij dan ook de moeite om een proefproject met één of meerdere 3D-zebrapaden op te zetten en de effecten en mogelijke problemen te analyseren,” aldus Marino Keulen.

Meest Recente Posts

In de kijker

Contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen, opmerkingen of suggesties? Contacteer mij gerust.