Biografie

Biografie

Burgemeester Lanaken - Open VLD

Hoe begon het voor Marino Keulen?

Marino wordt geboren op 24 oktober 1963 als eerste telg uit het ondernemersgezin Keulen-Loyen. Zijn vader en diens broer runnen samen een bouwbedrijf.

Marino groeit op in het ouderlijke huis langs de Kiezelweg in Kesselt, een klein gehucht van Lanaken met niet eens 500 inwoners. Hij krijgt twee broers: Frank en Guy.

Begeesterd door zijn leraar geschiedenis broedt de politieke microbe, maar Marino slaat een andere weg in. In Hasselt aan de Handelsschool behaalt hij zijn diploma A1 handelswetenschappen, specialiteit boekhouding. "Thuis in de familie vonden ze dat ik dat maar best kon studeren, dan was er tenminste één iemand in de zaak die de centen in het oog kon houden. Al de anderen waren immers vooral in het bouwen zelf geïnteresseerd", zegt Marino.

1963

Marino wordt geboren als eerste telg van de familie.

1981

De pas 18-jarige Marino gaat voor het eerst stemmen.

1987

Zijn allereerste werkdag bij de persdienst van Dewael.

In 1981 mag hij voor het eerst gaan stemmen, een maand nadat hij 18 is geworden. "Mijn vader was als ondernemer eerder liberaal gezind, maar ik vond het allemaal maar saaie mannen en vrouwen. Behalve Patrick Dewael." Dewael was eerste opvolger op de PVV-lijst in het arrondissement Tongeren. De jonge, frisse en moderne campagne spreekt Marino aan, maar de definitieve 'bekering' volgt pas in 1985, het jaar dat Patrick Dewael als lijsttrekker voor het eerst verkozen wordt en meteen daarna ook minister wordt. Dewael organiseert overal in Limburg meetings. Marino gaat naar hem luisteren in het cultureel centrum van Lanaken en is meteen verkocht.

In 1987, na zijn studies en na de legerdienst in Duitsland, kan Marino aan de slag in de banksector, maar hij past en kiest voor een job bij de persdienst van Dewael. Zijn allereerste werkdag zal hij niet snel vergeten. "Dat was 17 oktober 1987. Die dag viel de regering Martens-Verhofstadt over Voeren. Mijn eerste werkdag was dus ook meteen mijn laatste op het kabinet."

Van het kabinet gaat het naar de partij, waar hij de medewerker wordt van Guy Vanhengel. Gelijktijdig bouwt hij zelf een lokale politieke carrière uit en die gaat in stijgende lijn. In 1988 wordt hij voor het eerst gemeenteraadslid in Lanaken. Van 1994 tot 2000 is hij schepen van Cultuur, Jeugd en Industrie. In 1994 zetelt hij ook even in de provincieraad om in 1995 voor het eerst verkozen te worden als Vlaams volksvertegenwoordiger.

Marino Keulen zetelt acht jaar in het Vlaams Parlement wanneer hij in juni 2003 tot veler verrassing minister wordt. Met Media, Sport en Huisvesting krijgt hij interessante portefeuilles. Na de verkiezingen van 2004 blijft hij op post in de Vlaamse regering. Hij behoudt de bevoegdheid Wonen en ziet die uitgebreid worden met Binnenlands Bestuur, Stedenbeleid en Inburgering. Op al deze domeinen voert Marino Keulen fundamentele hervormingen door. Wanneer Open VLD na de verkiezingen van 7 juni 2009 op Vlaams niveau in de oppositie belandt, kan Marino dan ook tevreden terugblikken.

In de kijker

Contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen, opmerkingen of suggesties? Contacteer mij gerust.