$type=slider$snippet=hide$cate=0$au=0$cm=0$show=home

$show=mobile

 

Keulen gunt nieuwe verzekering gewaarborgd wonen opnieuw aan Ethias

18/02/2009 - Vlaams minister van Wonen Marino Keulen heeft de nieuwe verzekering gewaarborgd wonen opnieuw gegund aan Ethias Verzekeringen. 

Deze verzekeraar was de enige die had ingetekend op de openbare aanbesteding met een bieding, geraamd op 6,5 miljoen euro. De grootste vernieuwing in de nieuwe verzekering, waarop ingetekend zal kunnen worden vanaf 1 april, is de afschaffing van de inkomensgrens voor de verzekeringsnemers.
De gunning van de verzekering gewaarborgd wonen liep niet van een leien dakje. Bij de eerste offerte had slechts één kandidaat een bod uitgebracht geraamd op 9 miljoen euro. Dat bedrag was haast dubbel zo hoog als het begrote bedrag. Daarom verkoos de Vlaamse regering een tweede aanbesteding uit te schrijven met bijkomende voorwaarden om het risico voor de verzekeraar te verminderen.
Vlaams minister van Wonen Marino Keulen en de Vlaamse regering wilden echt doorgaan met de verzekering, zeker nu er in de huidige ongunstige conjunctuur een grote behoefte aan bestaat bij kandidaat-bouwers en -kopers. Tegelijk is het vandaag van groot belang om de economie aan te zwengelen. De nieuwe verzekering zal zeker de bouw- en immobiliënsector ten goede komen. Bij deze tweede offerte stelde Ethias zich opnieuw kandidaat met een lagere bieding. Minister Keulen besliste vandaag in zee te gaan met de verzekeraar.
De verzekering gewaarborgd wonen voorziet in een dekking voor wie een hypothecaire lening is aangegaan en daarna arbeidsongeschikt of onvrijwillig werkloos wordt. De Vlaamse overheid betaalt de volledige premie voor deze verzekering voor wie dit aanvraagt en aan de voorwaarden voldoet.

Inkomensvoorwaarden afgeschaft
Inkomensvoorwaarden zullen niet meer van toepassing zijn voor de nieuwe verzekering. Er zal wel een maximale verkoopwaarde gelden voor de woning waarvoor wordt geleend. Bij nieuwbouw zal de verzekering ook gekoppeld worden aan energienormen.
Om in tijden van economische crisis de verzekerden die werkloos worden zo snel mogelijk aan een nieuwe job te helpen, wordt ook in een sterk activeringsluik voorzien door een intense samenwerking tussen de VDAB en het Agentschap Wonen. Reeds na uiterlijk 2 maanden werkloosheid, zal de VDAB een individuele trajectbegeleiding opstarten. De VDAB gaat daar normaliter pas toe over na 5 tot 6 maanden werkloosheid.
Minister Keulen hoopt dat de nieuwe verzekering aanslaat. "Deze verzekering is een belangrijke maatregel van de Vlaamse overheid om mensen in een periode waarin het economisch slecht gaat over de psychologische drempel te helpen om toch een woning aan te kopen of te bouwen. De verzekering geeft immers de zekerheid dat in geval van werkloosheid of ziekte tussengekomen wordt in de aflossing van de hypotheek."
Keulen wijst er tenslotte op dat de maatregel kadert in het beleid van de Vlaamse regering om eigendomsverwerving te stimuleren, ook in economisch barre tijden: "We kunnen niet genoeg benadrukken hoezeer een eigen woning bezitten de beste vorm van sociale zekerheid is, zeker voor de oude dag", besluit Keulen.
Wie komt in aanmerking?
 • inwoners uit het Vlaams gewest die sedert 1 januari 2008 een hypothecaire lening hebben afgesloten om de enige woning te bouwen, kopen of renoveren
 • de verkoopwaarde van de woning waarvoor de hypothecaire lening werd afgesloten, ligt maximaal op € 320.000, te verhogen met 15 procent voor woningen gelegen in het Vlabinvest-gebied (het arrondissement Halle-Vilvoorde en de gemeenten Kortenberg, Bertem, Huldenberg en Tervuren)
 • bij nieuwbouw moet de woning voldoen aan de E70-norm voor kandidaat-verzekerden met een inkomen boven € 35.000 bruto belastbaar per jaar voor alleenstaanden en € 50.000 voor samenwonenden en aan de E100-norm voor alle andere kandidaat-verzekerden. (inkomensgrenzen + 2.800 euro per persoon ten laste)
 • eerste kapitaalsopname van de lening dient na 1 april 2008 te zijn gebeurd en de lening dient minstens 50.000 euro te bedragen ingeval van nieuwbouw en aankoop (al dan niet met renovatie), ingeval enkel renovatie 25.000 euro. 
 • De aanvrager dient volledig arbeidsgeschikt te zijn, voor de aanvraagdatum twaalf volledige maanden arbeidsprestaties hebben geleverd, met uitzondering van onderbrekingen ingevolge infectieziekten van beperkte duur of wegens zwangerschapsverlof, en volgend arbeidsstatuut te hebben:
  • Werknemer met een contract van onbepaalde duur waarvan de proefperiode is voltooid
  • Werknemer met een tijdelijk contract die reeds 1 jaar ononderbroken gewerkt heeft bij de laatste werkgever
  • Zelfstandige die zijn activiteit minstens gedurende 1 jaar heeft uitgeoefend in hoofdberoep
Wat dekt de verzekering?
Gedurende een periode van 10 jaar is men verzekerd voor:
 • in geval van arbeidsongeschiktheid komt de verzekering maximaal 36 maanden tussen met een tegemoetkoming van maximaal € 500 per maand
 • in geval van onvrijwillige werkloosheid komt de verzekering tot 2 keer maximaal 18 maanden aaneensluitend tussen;
 • in geval van onvrijwillige werkloosheid dient de verzekeringnemer in te stemmen met een trajectbegeleiding door de VDAB na uiterlijk 2 maanden werkloosheid;
 • in geval van onvrijwillige werkloosheid worden de tegemoetkomingen stopgezet voor wie niet langer onvrijwillig werkloos is en voor wie de RVA heeft beslist de werkloosheidsuitkering te verminderen wegens onvoldoende bereidheid om werk te zoeken.
 • De tussenkomst van de verzekering gaat pas van start na 3 maanden werkloosheid of arbeidsongeschiktheid
 • De tegemoetkoming valt terug op 80% in jaar 2 en 60% in jaar 3.

[In de kijker]_$type=sticky$cate=0$count=4$cate=1$icon=1$meta=0$hide=home

[Events]_$type=carousel$cate=0$show=post

[Open VLD Lanaken]_$type=two$cate=0$meta=0$rm=0$c=6$snip=0$hst=http://openvldlanaken.blogspot.be/

Naam

artikel,736,event,37,foto,48,in de kijker,4,pers,622,video,24,
ltr
item
Marino Keulen: Keulen gunt nieuwe verzekering gewaarborgd wonen opnieuw aan Ethias
Keulen gunt nieuwe verzekering gewaarborgd wonen opnieuw aan Ethias
http://1.bp.blogspot.com/-VZQBBPftnmo/UB5Jt59GitI/AAAAAAAABj8/MtIplT7Z-4o/s320/2009+Marino+Keulen+Allerlei+229.jpg
http://1.bp.blogspot.com/-VZQBBPftnmo/UB5Jt59GitI/AAAAAAAABj8/MtIplT7Z-4o/s72-c/2009+Marino+Keulen+Allerlei+229.jpg
Marino Keulen
https://marinokeulen.blogspot.com/2009/02/keulen-gunt-nieuwe-verzekering.html
https://marinokeulen.blogspot.com/
https://marinokeulen.blogspot.com/
https://marinokeulen.blogspot.com/2009/02/keulen-gunt-nieuwe-verzekering.html
true
3729302640039077902
UTF-8
Alle berichten geladen Geen zoekresultaten ONTDEK MEER Lees meer Beantwoorden Cancel antwoord Delete door Home PAGINA'S BERICHTEN Ontdek Alles VOOR U AANGERADEN LABEL ARCHIEF ZOEKEN ALLE BERICHTEN Geen zoekresultaten Terug Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zojuist 1 minuut geleden $$1$$ minutes ago 1 uur geleden $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago meer dan 5 weken geleden Volgers Volg THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share. STEP 2: Click the link you shared to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy