Marino Keulen | Open VLD Lanaken
Burgemeester Lanaken & Parlementslid Vlaams Parlement

GOESTING IN DE TOEKOMST!
E-mail | Facebook | Twitter | Google+ | Video

woensdag 6 september 2017

Persbericht Hilde Vautmans & Marino Keulen 5 september 2017

“Afhandeling schadedossiers Vlaams Rampenfonds duurt te lang”

                
Tussen 27 mei en 26 juni 2016 teisterde hevige regenval de landbouw. De dossiers van deze erkende natuurramp worden momenteel nog altijd afgehandeld. Veel te traag oordelen de Limburgse liberalen Marino Keulen en Hilde Vautmans. “Uit het antwoord van de bevoegde Minister-President Bourgeois blijkt dat er 12 dossierbehandelaars werken om de 5.923 aangevraagde dossiers te behandelen. Tegen eind 2018 hoopt het Vlaams Rampenfonds alle dossiers afgehandeld te hebben”, stelt Keulen vast. “2018 is te laat, de getroffen fruittelers moeten nu vergoed worden”, aldus Hilde Vautmans.
1.001 Limburgse schadedossiers
In Limburg werden in totaal 1.001 dossiers ingediend bij het Vlaams Rampenfonds door landbouwers die getroffen zijn door de zware regenval tussen 27 mei 2016 en 26 juni 2016. Tot en met 31 januari van dit jaar kon men schadedossiers indienen. De afhandeling van de dossiers laat echter op zich wachten en volgens de Vlaamse Minister-President, die bevoegd is voor het Vlaamse Rampenfonds, streeft men ernaar om deze allemaal tegen einde 2018 behandeld te hebben.
Hiervoor heeft men het Vlaams Rampenfonds personeelsmatig versterkt. Sedert mei 2017 werken er 20 personeelsleden (17,4 VTE) waarvan 12 dossierbehandelaars (10,8 VTE).
“Vanuit Vlaanderen onderneemt men stappen om met meer personeel de ingediende dossiers met sneller te behandelen, maar finaal blijft het een vrij omslachtige procedure voor de landbouwer en moet deze relatief lang op zijn vergoeding van de schade wachten. Voor een kwetsbare sector die de landbouw is, door de beperkte winstmarges, duurt het allemaal vrij lang voordat de schade vergoed is”, aldus Vlaams parlementslid Marino Keulen.
Voorrang voor fruittelers
Er is in april 2017 door de Minister-President gesteld dat fruittelers voorrang krijgen bij de uitbetaling gezien het feit dat men ondertussen ook geleden heeft onder vorstschade. Aan de hand van een voorlopig nummer kunnen de fruittelers een aanvraag indienen om gebruik te kunnen maken van de voorrangsregel. Medio augustus hebben in totaal 160 fruittelers een beroep gedaan op die voorrangsregel.


Hilde Vautmans (Europees parlementslid voor Open Vld, ALDE): “Waar is die voorrang van uitbetaling Minister-President als de schadedossiers pas tegen eind 2018 kunnen uitbetaald worden? We zijn nu al terug verschillende vaststellingen van schade aan het opnemen. Wanneer zullen die dan uitbetaald worden, in 2020 pas? De fruittelers moeten nu vergoed worden en niet 3 jaar na datum.”