Marino Keulen | Open VLD Lanaken
Burgemeester Lanaken & Parlementslid Vlaams Parlement

GOESTING IN DE TOEKOMST!
E-mail | Facebook | Twitter | Google+ | Video

maandag 15 juni 2015

#Persbericht Lokale Politie Lanaken-Maasmechelen 12 juni 2015#:ANPR-camera’s in politiezone Lanaken-Maasmechelen speelden een belangrijke rol in een dossier van de federale politie#

De federale gerechtelijke politie heeft onlangs een bende autodieven kunnen klissen die in Lanaken en Maasmechelen tientallen BMW’s en Landrovers hebben ontvreemd. Deze bende pleegde autodiefstallen zowel in Nederland, Duitsland als in België. Ook “onze” ANPR-camera’s hebben ertoe bijgedragen dat zeven mensen konden worden aangehouden.
Door het screenen van de beelden van de camera's met automatische nummerplaatherkenning kregen rechercheurs vrij snel zicht op mogelijke verdachten. In de politiezone Lanaken-Maasmechelen zijn er momenteel meerdere ANPR-camera’s operationeel. Een ANPR-camera registreert alle voorbijrijdende voertuigen. Dit betekent dat de politie kan opzoeken welke voertuigen op welk tijdstip voorbij de camera reden. De politiezone Lanaken-Maasmechelen gebruikt de camera vooral om gerechtelijke dossiers op te lossen: het opsporen van verdachte personen, het terugvinden van gestolen voertuigen en het opsporen van rondtrekkende daderbendes. Drugs, woninginbraken en verkeersonveiligheid zijn belangrijke prioriteiten die de politiezone wil aanpakken met onder andere camera-inzet.
Op termijn zal er op het ganse grondgebied van de politiezone ANPR-toezicht georganiseerd worden zodanig dat ALLE toegangswegen naar de politiezone gecontroleerd worden met ‘slimme’ camera’s. Dit betekent dat de politiezone Lanaken-Maasmechelen een aanzienlijke bijdrage levert aan het ANPR-cameranetwerk in de provincie Limburg.