Marino Keulen | Open VLD Lanaken
Burgemeester Lanaken & Parlementslid Vlaams Parlement

GOESTING IN DE TOEKOMST!
E-mail | Facebook | Twitter | Google+ | Video

woensdag 22 april 2015

#Persbericht 22-04-2015 : “Zwaar aangedaan over jobverlies bij Celanese”#

De aangekondigde afdanking van 95 medewerkers bij filtersigarettenfabrikant Celanese, van de 241 werknemers, komt hard aan in Lanaken.

Ik ben deze ochtend om half elf ingelicht geworden over de afdanking van 95 medewerkers bij Celanese in Lanaken. Celanese is een belangrijke werkgever waar vele Lanakenaren aan het werk zijn. Het staat bekend als een betrouwbaar bedrijf. Celanese heeft bijgedragen aan de welvaart in Lanaken en omstreken.

De oorzaak van de afdanking zou het verminderd roken zijn, zeker binnen Europa. Er zijn wereldwijd drie producenten van sigarettenfilters die gevestigd zijn in de Verenigde Staten, Mexico en Europa (Lanaken). Nu blijkt dat door de daling in de sigarettenconsumptie en door het feit dat wij op vlak van energiekosten en bruto loonkosten, minder performant zijn dan de vestingen in de VS en Mexico. Mede daardoor vallen hier de ontslagen te betreuren.

Het komt erop aan om alsnog zo veel mogelijk jobs in de vestiging Lanaken te redden. Voor de mensen die spijtig genoeg afgedankt worden is er nood aan bijzondere begeleiding door de VDAB.

Dit is een zwarte dag voor Lanaken. Iedereen leeft mee met de getroffen gezinnen.