Marino Keulen | Open VLD Lanaken
Burgemeester Lanaken & Parlementslid Vlaams Parlement

GOESTING IN DE TOEKOMST!
E-mail | Facebook | Twitter | Google+ | Video

zondag 19 mei 2013

Het Belang van Limburg 18 & 19 mei 2013 : Plannen neanderthalersite worden eindelijk concreet

Subsidiedossier van bijna 1 miljoen ligt nu bij Vlaanderen
LANAKEN
Gisteren diende eigenaar Bouwinvest het subsidiedossier voor de definitieve restauratie en ontsluiting van neanderthalersite Hezerwater in Veldwezelt in bij Vlaams minister Bourgeois. Neanderthalers leefden daar van 133.000 tot 50.000 jaar voor onze jaartelling.
Het heeft even geduurd eer er een akkoord was, maar de kogel is nu definitief door de kerk. Het Nederlandse Bouwinvest, dat pensioengelden uit de Nederlandse bouwnijverheid beheert, aarzelde nog in 2011. Toen omdat het onder meer de volledige investering - 1 miljoen euro - moest voorschieten en pas bij oplevering via subsidies een groot deel kon terugkrijgen, "Dat probleem is nu van de baan. Overigens al een hele poos", licht burgemeester Marino Keulen (Open Vld) de zaak toe. "Bovendien heb ik ook wel begrip voor hun terughoudendheid: het restaureren en ontsluiten van een archeologische locatie is niet bepaald de kernactiviteit van de bouwheer."
Waarom het dan wel zo lang geduurd heeft? Keulen: "Omdat het ook een heel technisch en wetenschappelijk dossier is. Er is veel overleg geweest met specialisten van de KU Leuven en met de provincie.
Het Team van Meer architectenbureau en co heeft de bevindingen omgezet in plannen. Alles wordt concreet nu."
Opening herfst 2014 Maar eerst moet Vlaanderen zijn zegen geven over de financiering. De deal is zo: Vlaanderen neemt 600.000 euro voor zijn rekening, Limburg 200.000 euro en Lanaken 75.000 euro. In het totaal 87,5 procent van het voorziene miljoen is subsidiegeld. "De rest zou voor de bouwheer zijn, maar ook daarvan betaalt Lanaken 75.000 euro. Zo zal de neanderthalersite Lanaken in het totaal 150.000 euro kosten. We krijgen er dan ook veel voor terug. Dit hebben ze nergens anders in de Lage Landen, zelfs niet in West-Europa. Ik hoop dat na de goedkeuring door Vlaanderen het dossier in het najaar kan uitbesteed worden. Hopelijk kan de restauratie en ontsluiting dan starten in de lente van 2014 om de site vervolgens te openen in het najaar van 2014."