Marino Keulen | Open VLD Lanaken
Burgemeester Lanaken & Parlementslid Vlaams Parlement

GOESTING IN DE TOEKOMST!
E-mail | Facebook | Twitter | Google+ | Video

dinsdag 17 januari 2012

Muyters krijgt bakken kritiek over uitstel autobelasting

17/01/2012 - Vlaams parlementslid Marino Keulen (Open Vld) is niet te spreken over de manier waarop Vlaams Financiënminister Philippe Muyters (N-VA) aan een burger heeft uitgelegd waarom de hervorming van de autobelasting met twee maanden is uitgesteld. Muyters schoof daarbij de schuld in de schoenen van de oppositie. 'Leugens' zo oordeelt Marino Keulen volgens een Corelio-krant. En ook fractieleider Lode Vereeck van LDD en Groen stellen dat de Vlaamse regering verantwoordelijk is voor de fout, niet de oppositie.


De belasting op de inschrijving van een nieuwe wagen zou op 1 januari hervormd worden, wat na kritiek van oppositie, automobielverenigingen en ook discussies binnen de meerderheid met twee maanden is uitgesteld.

"Het spel van de politieke oppositie"
"Ook wij betreuren dat de datum van inwerkingtreding is verschoven naar 1 maart 2012. Het is bijzonder jammer, maar u en wij zijn slachtoffer van een politiek spel gespeeld door Open VLD, Groen! en LDD", zo antwoordde Muyters per mail op de vraag van een burger.

"Een minister onwaardig"
Marino Keulen kon de mail onderscheppen en verslikte zich vervolgens in zijn koffie. Dat zijn "leugenachtige verklaringen, een minister onwaardig. Want de waarheid is dat de meerderheid zwaar verdeeld en slecht voorbereid dit dossier heeft aangepakt. Dat probeert Muyters nu te camoufleren door de vertraging in de schoenen van de oppositie te schuiven", fulmineert Keulen.

Muyters blijft kalm
De burger die zijn vraag stelde had bij de aankoop van zijn nieuwe wagen rekening gehouden met de hervorming van de BIV, maar moest dan plots vaststellen dat die met enkele maanden werd verdaagd.

Het kabinet Muyters blijft rustig bij de kritiek van Keulen. "Het uitstel komt er omdat de oppositie hoorzittingen vroeg. Had ze dat niet gedaan, was de nieuwe BIV-regeling nu al ingevoerd."

"Laag-bij-de-gronds"
Maar dat is volgens fractieleider Lode Vereeck van LDD niet waar. "Wij hebben inderdaad hoorzittingen gevraagd, maar die zorgen nauwelijks voor twee weken uitstel. Het dossier zelf is meer dan eens van de agenda van de Vlaamse regering gehaald omdat het niet klaar was", zegt de verontwaardigde LDD'er. "Wij willen een constructieve oppositie zijn, maar dan vragen wij ook een constructieve meerderheid. Dat is iets anders dan deze laag-bij-de-grondse aanval op de oppositie", aldus Vereeck.

Ook Groen verontwaardigd
Ook Groen reageert verontwaardigd over de communicatie van Muyters. "Als de hervorming vertraging heeft opgelopen, komt dat niet door de oppositie, maar doordat de regering haar huiswerk slecht gemaakt heeft", zegt Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum. "Het is een schande dat het kabinet zo'n document verstuurt", luidt het. Sanctorum pikt het ook niet dat de schuld in de schoenen van de oppositie geschoven wordt. "De vertraging komt er niet door de oppositie. De regering had haar huiswerk gewoon beter moeten maken. Bovendien was ook de meerderheid vragende partij voor hoorzittingen. En uit die hoorzittingen is al gebleken dat de BIV moet bijgestuurd worden en dat de autobelasting onvoldoende vergroend wordt". (belga/edp/lbs/sam)

http://www.demorgen.be/dm/nl/989/Binnenland/article/detail/1379252/2012/01/15/Keulen-en-LDD-vallen-Muyters-aan-over-uitstel-autobelasting.dhtml#.TxMzHWt1P8c.facebook