Marino Keulen | Open VLD Lanaken
Burgemeester Lanaken & Parlementslid Vlaams Parlement

GOESTING IN DE TOEKOMST!
E-mail | Facebook | Twitter | Google+ | Video

woensdag 30 november 2011

2de Grootste wegbeheerder van het land boycot nieuw verkeersbord

30/11/2011 - Vlaams volksvertegenwoordiger Marino Keulen (Open Vld) stelt voor de zoveelste keer vast dat het niet botert tussen Etienne Schouppe (CD&V), federaal Staatssecretaris voor Mobiliteit, en Hilde Crevits (CD&V) als Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken. Het nieuwe verkeersbord dat de staatssecretaris introduceert waarbij fietsers rechtsaf kunnen slaan bij een rood licht wordt geboycot door het Vlaamse Gewest dat toch de 2e grootste wegbeheerder van het land is.

Verkeer, mobiliteit en verkeersveiligheid zijn bevoegdheden waarop zowel de federale overheid als de Gewesten – dus ook het Vlaams gewest – actief zijn. Op federaal niveau is dit Etienne Schouppe (CD&V) – Staatssecretaris voor Mobiliteit – en op Vlaams niveau is dit Hilde Crevits (CD&V) – Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken.

Parlementslid Keulen : “In het belang van elke weggebruiker is een goede verstandhouding tussen de federale overheid en de verschillende gewesten geen aanrader maar een minimum. In het verleden waren we al te dikwijls getuige van een vechtfederalisme op dit terrein. We kregen recent nog de ruzie over de wegcode, daarvoor de bevoegdheidsoverschrijding door Staatssecretaris Schouppe over het uitschrijven van parkeerboetes door privébedrijven, campagnes van het BIVV waar men niet over akkoord geraakt, informatiedoorstroming van ongevallen dat maar niet geregeld geraakt waardoor we met twee tot drie jaar oude data moeten werken, …”

Nu ook recent was het weer zover. Op voorstel van staatssecretaris Schouppe (CD&V) werd een nieuw verkeersbord geïntroduceerd waarbij de fietser die rechts afslaat bij een kruispunt het rode licht mag negeren om zo tijd te winnen. De Vlaamse regering gaf op voorstel van Vlaams minister Crevits (CD&V) echter een negatief advies omdat ze dit systeem niet veilig vinden, een specifiek verkeerslicht beter is, er geen duidelijke reglementering is om te bepalen waar het wel of niet mogelijk is om zo een bord te plaatsen en dat de borden te verwarrend zijn voor de fietser.

Marino Keulen : “Ondanks het negatieve advies van het Vlaamse Gewest zette staatssecretaris Schouppe toch door. Uit mijn recente ondervraging van de minister blijkt nu dat het Vlaamse Gewest – toch 2e grootste wegbeheerder van dit land na Wallonië die 1e is omdat ze meer kilometers wegen hebben – dit verkeersbord gaat boycotten. Het is onbegrijpelijk dat er geen communicatie vooraf kan zijn tussen twee partijgenoten om iets uit te werken. Als men daarna de officiële adviezen aanvraagt zal alles vlot lopen in plaats van dit vechtfederalisme.”

“Wat de nieuwe federale regering betreft die in de maak is, wens ik Hilde Crevits een constructieve collega toe die federaal de bevoegdheid opneemt voor Mobiliteistbeleid. Samen met haar zal de weggebruiker er wel bij varen!” aldus volksvertegenwoordiger Marino Keulen.