Marino Keulen | Open VLD Lanaken
Burgemeester Lanaken & Parlementslid Vlaams Parlement

GOESTING IN DE TOEKOMST!
E-mail | Facebook | Twitter | Google+ | Video

donderdag 10 december 2009

Lanaken hartveilige gemeente‏

10/12/2009 - Het gemeentebestuur investeert €30.000 in de aankoop van 10 hartdefibrillatoren. Dit zijn apparaten waarmee men een elektrische schok kan geven aan iemand die een hartstilstand krijgt.

Het eerste toestel werd gisteren officieel in gebruik genomen en geplaatst aan de gevel van het gemeentehuis. Een tweede toestel werd door het gemeentebestuur geschonken aan de Rode Kruis Afdeling van Lanaken. De overige toestellen komen te hangen op openbare plaatsen waar regelmatig veel volk komt. Het is meteen het grootste gezamenlijk project op het gebied van plaatsing van hartdefibrillatoren van Vlaanderen en wellicht van België!

Eerste hulp bij hartstilstand
Iemand met een hartstilstand heeft nog een kans op overleven als er binnen de drie minuten gestart wordt met mond-op-mondbeademing en hartmassage. In de praktijk betekent dit meestal dat toevallige voorbijgangers, collega’s of huisgenoten moeten reanimeren. Het gebruik van een Automatische Externe Defibrillator (AED) bij het begin van de reanimatie vergroot de overlevingskans van het slachtoffer enorm.

Een AED kan in tal van situaties gebruikt worden. Daarom zijn er een groot aantal veiligheden in het apparaat ingebouwd. Een ingebouwde computer analyseert het hartritme van het slachtoffer en bepaalt automatisch of het noodzakelijk is om een stroomstoot toe te dienen. De AED zal enkel de opdracht én de mogelijkheid geven om te defibrilleren wanneer dit uit de zelf uitgevoerde analyse noodzakelijk blijkt te zijn. Het toestel kan dus niet misbruikt of fout gebruikt worden.

Lanaken “Hartveilig”
Schepen Felix Puts: “Inspelend op de onlangs versoepelde wetgeving die bepaalt dat AED’s voortaan - behalve door artsen - ook door leken mogen gebruikt worden, plaatst het gemeentebestuur van Lanaken 9  AED’s op publieke plaatsen zoals het gemeentehuis, het cultureel centrum en de ontmoetingscentra in de deelgemeenten. Een 10e toestel schenken we aan Rode Kruis Lanaken.”

Opleiding voor burgers
Iedereen kan een AED hanteren. Het gebruik van AED is voor de volledigheid wel opgenomen in de basiscursus “reanimeren en defibrilleren” van Rode Kruis-Vlaanderen. Het gebruik van een AED-toestel is enkel zinvol in combinatie van het toepassen van reanimatietechnieken.

Iedereen die geïnteresseerd is kan GRATIS een opleiding “reanimeren en defibrilleren” van 3 uren volgen. Deze cursus wordt gegeven door gediplomeerde instructeur van het Rode Kruis. In Lanaken kunt u kiezen uit volgende 3 data:

Donderdag 7 januari 2010 – van 19u tot 22u
Donderdag 4 februari 2010 – van 19u tot 22u
Zaterdag 6 maart 2010 – van 9u tot 12u

De opleidingen vinden telkens plaats in het cultureel centrum. Opgelet: indien u deze gratis opleiding wilt volgen dient u slechts 1 datum hierboven te kiezen. De opleiding is voltooid met 1 sessie van 3 uren. Inschrijven voor een gratis opleiding kan via  tel 089 730 730 of via hartveilig@lanaken.be