Marino Keulen | Open VLD Lanaken
Burgemeester Lanaken & Parlementslid Vlaams Parlement

GOESTING IN DE TOEKOMST!
E-mail | Facebook | Twitter | Google+ | Video

dinsdag 12 mei 2009

Open Vld gaat voor kwaliteitsvolle gezondheidszorg

12/05/2009 - Open Vld wil dat Vlaanderen ook in de toekomst over een kwaliteitsvolle gezondheidszorg beschikt. De partij pleit voor de regionalisering van het gezondheidsbeleid en voor een Vlaams Kafka-plan voor de zorg om ervoor te zorgen dat de medewerkers in de sector zich voluit op hun kerntaken kunnen concentreren. 

Dat hebben Vlaams minister en Limburgs lijsttrekker Marino Keulen en senator Nele Lijnen dinsdag gezegd in het OPZ-ziekenhuis in Lanaken naar aanleiding van de Dag van de Verpleegkundige.

Open Vld voerde dinsdag actie in ziekenhuizen en zorginstellingen in heel Vlaanderen. Met de actie wil de partij de gezondheidsprofessionals niet alleen bedanken voor hun inzet, maar ook een duidelijk engagement inzake de uitbouw van een toekomstig kwaliteitsvol gezondheidsbeleid doen.

Zo pleit Keulen onder meer voor investeringen in de opleiding van nieuwe, gespecialiseerde zorgprofessionals en vraagt de partij dat de Vlaamse regering investeert in aangepaste opleidingstrajecten voor nieuwe zorgberoepen. Deze investeringen moeten idealiter geflankeerd worden door toegepast wetenschappelijk onderzoek, aldus de Limburgse Open Vld-lijsttrekker.

Door zorgberoepen aantrekkelijker te maken, wil de partij er ook voor zorgen dat er in de toekomst meer jongeren voor een loopbaan als verpleegkundige kiezen. Dat is, met het oog op de vergrijzing in Vlaanderen, hoognodig. "Als we niets doen, zullen we tegen 2021 15 procent minder verpleegkundigen hebben", zo zei Keulen.

Omdat zorgverleners vandaag onder het papierwerk kreunen, wil Open Vld tevens dat de volgende regering werk maakt van een Vlaams Kafka-plan voor de zorg.

De partij blijft er ook van overtuigd dat een coherent Vlaams gezondheidsbeleid een beter gezondheidsbeleid is en pleit in dit verband voor de regionalisering van het gezondheidsbeleid, zonder de federale solidariteit op te geven.

Keulen pleitte tot slot nog voor het openbaar maken van de resultaten van doorlichtingen in de gezondheidszorg. De conclusies daarvan zijn nu enkel bestemd voor intern gebruik en worden niet bekendgemaakt. Als het van Keulen afhangt, moeten ook patiënten toegang krijgen tot deze kwaliteitsresultaten