Marino Keulen | Open VLD Lanaken
Burgemeester Lanaken & Parlementslid Vlaams Parlement

GOESTING IN DE TOEKOMST!
E-mail | Facebook | Twitter | Google+ | Video

zondag 1 maart 2009

Minister Keulen steunt Chiro bij inburgeringsproject

01/03/2009 - Chirogroepen in zes Limburgse gemeenten starten een proefproject om meer allochtone jongeren ertoe te bewegen zich aan te sluiten bij hun jeugdbeweging. Ook kinderen met taalachterstand moeten vlotter de weg vinden naar de Chiro. Vlaams minister van Inburgering Marino Keulen steunt het initiatief met 83.333 euro.

Met het project willen de initiatiefnemers op zoek gaan naar (allochtone) kinderen en jongeren uit de moeilijk bereikbare groep uit het beroeps- en buitengewoon onderwijs. Zo moet er een brug worden geslagen van het gespecialiseerde en professionele jeugdwerk naar de gewone Chirogroepen. Kinderen en jongeren die verbaal niet zo sterk zijn zullen met de hulp van dit project beter een goede plaats kunnen vinden in de jeugdbeweging.

"Een 139 Chiroleiders worden speciaal opgeleid hoe ze moeten omgaan met diversiteit, taal en spel in de vrije tijd", licht Marino Keulen toe. "De spelen worden zo gedaan dat taal voor kinderen met een achterstand op een speelse wijze wordt aangebracht. Het is niet de bedoeling dat ze een taalcursus geven. Verder gaan de 136 jeugdleiders ouders van vreemde jongeren thuis aanmoedigen om hun zoon of dochter bij de Chiro in te schrijven."

De zes gemeenten waar het project start zijn Beringen, Sint- Truiden, Overpelt, Maasmechelen, Hoepertingen (Borgloon) en Genk. Bij de Chiro Sint- Gerolf die middenin de multiculturele wijk Kolderbos in Genk actief is, werd het proefproject gelanceerd. De groep telt 104 leden onder wie een tiental Marokkanen en één kind van Chinese afkomst.

Het project past perfect binnen het inburgeringsbeleid van minister Keulen. Ook gouverneur Steve Stevaert steunt het initiatief.