Marino Keulen | Open VLD Lanaken
Burgemeester Lanaken & Parlementslid Vlaams Parlement

GOESTING IN DE TOEKOMST!
E-mail | Facebook | Twitter | Google+ | Video

donderdag 26 maart 2009

Keulen verontwaardigd over Electrabel: 3.000 gezinnen betaalden te veel

26/03/2009 - Minister Keulen raadt de sociale huisvestingsmaatschappijen aan om gerechtelijke stappen te ondernemen als hun huurders te veel hebben betaald. Zowat 3.000 gezinnen betalen al vijf jaar te veel voor hun aardgasfactuur. Het gaat om bewoners van sociale woningen die recht hebben op het sociaal tarief, maar dat ten onrechte niet krijgen.

De inspectie RWO ontdekte enkele maanden geleden dat Electrabel het goedkopere sociaal tarief niet toekent aan huurders van een sociale woning in een appartementsblok met één centrale verwarmingsketel op aardgas en individuele tellers op de radiatoren of de thermostaat. Dat is nochtans flagrant in strijd met de wet. Sinds 2004 hebben sociale huurders met zo'n centrale aardgasketel recht op dat tarief.

Het gaat naar schatting om zowat 3.000 gezinnen. Afhankelijk van hun verbruik en hun huidig tariefplan betalen ze dit jaar om en bij de 150 euro te veel: voor een jaarlijks verbruik van 10.030 kilowattuur betalen ze dit jaar 703 in plaats van 550 euro aan Electrabel. Als dat prijsverschil de voorbije jaren in dezelfde lijn lag, betaalden 3.000 gezinnen grofweg ieder 750 euro te veel. Dat betekent dat Electrabel sinds 2004 zo'n 2,2 miljoen euro te veel incasseerde.

Vlaams minister voor Wonen Marino Keulen, bevoegd voor sociale woningen, schrijft alle sociale huisvestingsmaatschappijen aan met de vraag van Electrabel te eisen dat ze het sociaal tarief krijgen en laat onderzoeken hoe de gedupeerden hun geld kunnen terugvorderen. "Geld verdienen op kap van de zwaksten in de samenleving, dat kan echt niet door de beugel", besluit Marino Keulen ferm.