Marino Keulen | Open VLD Lanaken
Burgemeester Lanaken & Parlementslid Vlaams Parlement

GOESTING IN DE TOEKOMST!
E-mail | Facebook | Twitter | Google+ | Video

donderdag 12 februari 2009

Keulen: "naamkeuze loskoppelen van integratie"

12/02/2009 - Vlaams minister van Inburgering Marino Keulen betreurt de Marokkaanse wet die Vlaamse koppels die hun kind de Marokkaanse nationaliteit willen geven, verplicht om een Marokkaanse naam te kiezen. Maar hij vindt niet dat de kwestie van de vrije naamkeuze gekoppeld moet worden aan het integratiebeleid. Dat zei hij woensdag in het Vlaams parlement.

Ouders uit Vlaanderen die hun kind ook de Marokkaanse nationaliteit willen geven, kunnen dat enkel als ze dat kind een Marokkaanse of Arabische voornaam geven. Ze kunnen kiezen uit een lijst met namen die de Marokkaanse autoriteiten hebben opgesteld. Mark Demesmaeker (N-VA) en Filip Dewinter (Vlaams Belang) ondervroegen minister Keulen hierover in het Vlaams Parlement.

"Ik vind het principiële recht dat mensen hebben om vrij een naam te kiezen voor een kind, de moeite om voor op te komen. Maar Ik denk niet dat de naamkeuze samenhangt met integratie", antwoordde minister Keulen. "Dat zou betekenen dat mensen die als voornaam Mohammed, Youssouf of Fatima hebben, niet zouden kunnen integreren. Iedere dag bewijzen duizenden mensen met die voornaam dat ze perfect geïntegreerd zijn."

Bepaalde gemeenten leggen de Marokkaanse voornamenlijst voor aan ouders die de geboorte van hun kind aangeven. Minister Keulen vindt dat gemeenten dat beter niet doen, maar zei dat de federale overheid bevoegd is voor het toezicht op de burgerlijke stand. De minister was in 2007 al eens over de kwestie ondervraagd en stuurde daarna een brief naar de Marokkaanse ambassadeur om hem uit te nodigen voor een onderhoud. De ambassadeur is daar echter nooit op ingegaan.