Marino Keulen | Open VLD Lanaken
Burgemeester Lanaken & Parlementslid Vlaams Parlement

GOESTING IN DE TOEKOMST!
E-mail | Facebook | Twitter | Google+ | Video

maandag 10 november 2008

Premie van 500 euro stimuleert dakisolatie

10/11/2008 - De Vlaamse overheid geeft vanaf januari 2009 een premie van 500 euro voor dakisolatie. Dat maakte Vlaams minister Keulen samen met zijn collega's Crevits en Van Brempt afgelopen weekend bekend. 

Voor de maatregel wordt volgend jaar al 44 miljoen euro voorzien. Samen met de reeds bestaande renovatiepremies, komt zo het totaalbudget voor renovatiewerken in 2009 op bijna 130 miljoen euro.

Voor renovaties en het energiezuiniger maken van woningen, zijn er nu al tal van premies en belastingvoordelen. Maar uit cijfers blijkt dat vooral voor condensatieketels en isolerende beglazing premies worden aangevraagd. Nochtans is de energiebesparing het grootst bij dakisolatie. Door het dak te isoleren bespaart een gezin tot 30 procent op de energiefactuur.

De Vlaamse regering wil nu het isoleren van daken een extra duw in de rug geven. Vandaag bezitten maar liefst 1 op 3 Vlaamse woningen nog steeds geen dak- of zolderisolatie. Dat zijn naar schatting 800.000 woningen. Om die woningen tegen 2020 van een geïsoleerd dak te voorzien, moeten er jaarlijks 60.000 woningen worden aangepakt.

Nu al geven de netbeheerders een premie van 4 euro per vierkante meter isolatie. Voor de nieuwe premie is geen afzonderlijke aanvraag nodig: de netbeheerder geeft de gegevens door aan het gewest en de betrokkene krijgt de premie van 500 euro uitbetaald. Mensen met lage inkomens kunnen bovenop deze 500 euro nog een premie van 100, 300 of 500 euro krijgen. Minister Keulen gaat de bestaande woonpremies afstemmen op de nieuwe dakisolatiepremie.

Daarnaast wordt nog eens 1,4 miljoen euro vrijgemaakt voor de opleiding van 350 isoleerders. Bij kansarme gezinnen komen er ook meer "energiescans", waarbij mensen gratis aan huis komen kijken hoe de energiehuishouding beter kan. Er wordt 1 miljoen euro uitgetrokken om hiervoor 70 voltijdse mensen extra aan te werven in de sociale werkplaatsen en lokale diensteneconomie.