Marino Keulen | Open VLD Lanaken
Burgemeester Lanaken & Parlementslid Vlaams Parlement

GOESTING IN DE TOEKOMST!
E-mail | Facebook | Twitter | Google+ | Video

woensdag 22 oktober 2008

OCMW's kunnen gezamenlijk stookolie aankopen

22/10/2008 - OCMW's kunnen een samenkoop voor stookolie opzetten, maar ze moeten dan wel de wetgeving op de overheidsopdrachten en de handelspraktijken respecteren. Dat zegt Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Marino Keulen. Volgens de minister is het daarom een pak efficiënter als niet het OCMW, maar gewone verenigingen zo'n samenkoop organiseren.

Om de energiefactuur van vooral mensen met een lager inkomen te verlichten, hadden tal van OCMW's of gemeenten samenaankopen van stookolie opgezet. Bedoeling was om ook mensen die slechts kleine hoeveelheden kunnen inslaan ook mee te laten genieten van een korting.

De acties krijgen echter tegenwind van de brandstofhandelaars. Een groep handelaars bekwam van de rechter in kortgeding dat de OCMW's van Zottegem en Sint-Lievens-Houtem hun gezamenlijke samenaankoop moesten opschorten. En het OCMW van Diest besliste maandag om de samenaankoop af te blazen doordat handelaars dreigden met een klacht.

Brafco, de federatie van de brandstofhandelaars, zei toen dat de rechter heeft geoordeeld dat het niet de rol van lokale besturen is om als makelaar in stookolie op te treden. Volgens minister Keulen klopt die uitleg niet en heeft de rechter de samenaankoop geschorst vanwege een technisch aspect.

Niemand stelt de goede intenties van de OCMW's die dergelijke samenaankopen organiseren in vraag, maar de meningen zijn verdeeld over het feit of zo'n actie al dan niet een taak is van het OCMW.

Volgens minister Keulen verbiedt de OCMW-wetgeving dergelijke gezamenlijke aankopen niet. Maar de OCMW's moeten zich wel aan verschillende wetgevingen houden, zoals die op de overheidsopdrachten en de handelspraktijken. En dat maakt de zaak complexer en vaak ook tijdrovender dan wanneer bijvoorbeeld een wijkcomité of een gewone vereniging zo'n actie op het getouw zet. Dat verenigingen dergelijke acties opzetten, vindt minister Keulen verstandig. "Dan zijn gewoon slimme burgers die van hun grondwettelijk recht om zich te verenigen gebruikmaken om voordelige tarieven af te dwingen."