Marino Keulen | Open VLD Lanaken
Burgemeester Lanaken & Parlementslid Vlaams Parlement

GOESTING IN DE TOEKOMST!
E-mail | Facebook | Twitter | Google+ | Video

maandag 8 september 2008

GvA-lezers vooral geïnteresseerd in premies

08/09/2008 - Minister Keulen beantwoordt vragen van lezers Gazet Van Antwerpen | Welke premies zijn er om te bouwen en te renoveren en wat moet ik doen om ervoor in aanmerking te komen en het geld zo snel mogelijk te krijgen? 

Beide vragen vormden de rode draad in de honderden oproepen die de experts van het GvA-telefoonpanel 'wonen en bouwen' zaterdag te verwerken kregen. "Voor de Vlaming is het een levensopdracht om een eigen dak boven het hoofd te verwerven", zegt Vlaams minister van Wonen Marino Keulen, die ook deel uitmaakte van het panel.

Bron: Gazet van Antwerpen

"Er is een tweedeling in de samenleving", zegt minister Keulen. "De 80% die eigenaar is van een woning en de 20% anderen die tijdelijk of voor langere tijd huren. Wonen is een primaire behoefte en Vlamingen zien het als een levensopdracht om een eigen dak boven het hoofd te verwerven. Daarom is er zo veel interesse voor de premies voor renovatie en voor energiebesparende maatregelen en de fiscale aftrek die je dat kan opleveren. Daar kreeg ik heel veel vragen over. De mensen willen geen enkele premie missen. Als ze er recht op hebben, willen ze ze binnenhalen. Velen informeerden zelfs naar de mogelijkheid om premies te krijgen voor een tweede of een derde woning, maar dat kan niet. Uit die vragen blijkt wel dat het kopen van huizen nog steeds niet zo onbereikbaar is als soms wordt voorgesteld."

"Uit de telefoongesprekken bleek dat ouders met tienerkinderen vaak een tweede huis opknappen om het later ter beschikking te stellen als hun kinderen op eigen benen willen staan. Ze zijn bezig met de toekomst."

"Aan jongeren die de vastgoedprijzen te hoog vinden, adviseer ik om altijd een bod te doen op een huis - zelfs als de vraagprijs veel hoger ligt - en hun gegevens achter te laten bij de eigenaar. Vaak is de prijs onrealistisch hoog, is de eigenaar genoodzaakt hem toch te laten zakken en neemt hij wel weer contact op met geïnteresseerden. Zo kunnen ook jongeren met een meer beperkt budget hun droom om een huis te kopen verwezenlijken."

Tekst: Leen De Moor
Foto: Arlette Stubbe