BELGA 21-03-2019 : Decreet basisbereikbaarheid goedgekeurd in commissie.

BRUSSEL 21/03 19:04 (BELGA)
Het decreet basisbereikbaarheid is donderdag goedgekeurd in de commissie Mobiliteit van het Vlaams Parlement. Enkel oppositiepartijen Groen en sp.a onthielden zich. Een reeks amendementen die zij nog ingediend hadden werden door de meerderheid weggestemd. De fractie van CD&V overhandigde Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) donderdag voorafgaand aan de stemming een taart, om daarmee haar bekommernis te tonen over het budget dat voorzien is voor vervoer op maat.
"Deze taart in de vorm van een bus is te klein, maar we geven de minister een reeks ingrediënten mee om een grotere taart te bakken. Er is meer budget nodig voor vervoer op maat op het platteland", zei CD&V-parlementslid Karin Brouwers.
Met het donderdag gestemde decreet wordt een einde gemaakt aan de tijd van de basismobiliteit, waarbij iedere Vlaming op enkele honderden meters van zijn deur een bus- of tramhalte moest hebben. Er wordt plaats gemaakt voor een meer vraaggestuurde aanpak met inbreng van de lokale besturen. Het openbaar vervoer wordt ingedeeld in vier lagen, Vlaanderen zelf krijgt vijftien vervoerregio's.
"We hebben twee hoofddoelstellingen gehad", zegt Weyts. "Vraaggestuurd tewerk gaan en mobiliteit meer van onderuit gaan opbouwen." Wat het budgettaire plaatje betreft, countert de minister alvast de bezorgdheid. "De gemeenten krijgen budgetten toebedeeld. Het gaat niet om plafonds, maar moet eerder gezien worden als een klikfonds. The only way is up, baby."
Het decreet voorziet voorts onder meer ook in mobiliteitsmonitoring en voortgangsrapportering. Concreet wil Vlaanderen gegevens verzamelen over verkeersveiligheidsbeleid en de verkeersintensiteit van de verschillende vervoersmogelijkheden en voertuigtypes. Dat moet toelaten om na te gaan of de doelstellingen rond mobiliteitsplannen en verkeersveiligheid gehaald worden.
Open-Vld-Parlementslid Marino Keulen noemde het decreet "een revolutie". "Het is niet niks wat we hier doen. We zetten het model op zijn kop en vertrekken voortaan vanuit de reiziger. De lokale besturen krijgen nu ook echt een stem."
Kritiek kwam er van Parlementsleden Joris Vandenbroucke (sp.a) en Björn Rzoska (Groen). Zij hekelden dat het mobiliteitsplan Vlaanderen er nog steeds niet is. "Dat zou de bovenbouw moeten zijn van dit decreet, dat hierdoor nu een beetje in het ijle blijft hangen. Er is nochtans veel nood aan een coherente langetermijnvisie", aldus Vandenbroucke. Hij benadrukte ook dat mobiliteit een basisrecht is en dat dit voor iedereen gegarandeerd moet worden.
Parlementslid Annick De Ridder (N-VA) feliciteerde minister Weyts voor "dit huzarenstukje". "Het belang van dit decreet kan moeilijk overschat worden. Ik zou het historisch durven noemen."
Het decreet gaat nu ter goedkeuring naar de plenaire vergadering.

Meest Recente Posts

In de kijker

Contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen, opmerkingen of suggesties? Contacteer mij gerust.