Persbericht 12-02-2019 : “Geluidsschermen langs de E314 in Genk verminderen wel degelijk de geluidsoverlast voor de buurtbewoners”



Na klachten van buurtbewoners in Het Belang van Limburg over de nieuwe geluidsmuur in Genk langs de E314, stelde Vlaams volksvertegenwoordiger Marino Keulen (Open Vld) hierover enkele vragen aan bevoegd minister Weyts. “Uit de antwoorden blijkt dat op basis van de akoestische studie de metingen van de buurtbewoners kunnen kloppen, maar de conclusie niet. Een daling van 5dB is geen daling van 8%, maar bijna een halvering van het geluidsdrukniveau,” aldus Keulen.

In 2018 installeerde het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) tussen afrit 31 en afrit 32 langs de E314 geluidsschermen over een afstand van 2,5 kilometer. Dit om de levenskwaliteit in de achterliggende Genkse woonwijken te verbeteren. In Het Belang van Limburg van 10 januari 2019 uiten enkele buurtbewoners echter hun ongenoegen over de werking van de geluidsschermen. Uit (niet-gehomologeerde) metingen van een buurtbewoner zelf zou het geluidsniveau gezakt zijn van 57 decibel naar 52 decibel.

Akoestische studie AWV

Voor aanvang van het project heeft AWV een akoestische studie laten uitvoeren met als uitgangspunten de bestaande toestand (voor de geluidsschermen) en de ontworpen toestand. Hiervoor zijn metingen uitgevoerd op 35 locaties met elk een verschillend geluidsniveau. Het geluidsniveau verschilt dus in functie van de locatie. Dus de metingen van de buurtbewoner kunnen wel enigszins kloppen, maar de conclusies niet. Het wil niet zeggen dat als het geluidsniveau ‘slechts’ 5dB zou gezakt zijn op deze locatie dat de schermen niet goed werken. Het zou kunnen dat op deze locatie er ook geen groter verschil nodig was om aan de randvoorwaarden van de akoestische studie te voldoen. Daarnaast wordt er in het artikel in de krant melding gemaakt dat deze daling van 5 dB slecht een daling zou zijn van 8%. Deze conclusie klopt niet vermits de schaal van de geluidssterkte, uitgedrukt in decibel, een logaritmische schaal is. Een daling van 5 dB betekent in dit geval meer dan een halvering van het geluidsdrukniveau en is wel al te benoemen als een aanzienlijke daling.

Controlemetingen zijn gepland

“AWV heeft tot op heden nog geen officiële klachten van buurtbewoners ontvangen. De controlemetingen die na elk project met geluidsschermen zullen uitgevoerd worden, staan ondertussen op de planning. Mocht hieruit blijken dat er bijkomende maatregelen nodig zijn, dan zullen die meer dan waarschijnlijk ook genomen worden,” zegt Marino Keulen.

Meer info zie bijlage 1 en bijlage 2.

Meest Recente Posts

In de kijker

Contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen, opmerkingen of suggesties? Contacteer mij gerust.