Persbericht 17-09-2017 : “Spartacus lijn 2 tussen Hasselt en Maasmechelen krijgt concrete invulling vanaf 2019”

De sneltramverbinding tussen Hasselt, Genk en Maasmechelen (Spartacus lijn 2) krijgt vanaf 2019 een concrete invulling als een snelle busverbinding. Dit blijkt uit het antwoord van minister Weyts op een parlementaire vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Marino Keulen (Open Vld). “Voor de mobiliteit in Limburg is een dit een belangrijke stap in het Spartacusdossier voor lijn 2. Nadat bleek dat een trambus geen optie was om dit traject af te leggen wegens een te lage commerciële snelheid, heeft de Vlaamse Regering ingezet op twee doorstromingsmaatregelen zodat er vier minuten tijdwinst gemaakt wordt tegenover de huidige busverbinding”, aldus Keulen. “Finaal moet dit dan leiden tot een sneltramverbinding, maar daar plakt de minister liever geen concrete timing op momenteel.”
Om de reistijd in te korten met enkele minuten komen er twee doorstromingsmaatregelen: er komt een ondertunneling van het kruispunt Grote Ring (R71) en Universiteitslaan (N702) te Hasselt voor €18 miljoen (aanbesteding begin 2018 voorzien) en negen verkeerslichten op de N76 in Diepenbeek en Genk en de N78 in Maasmechelen worden geoptimaliseerd tegen 2019 tot slimme verkeerslichten. Vandaag zal een bus er 51 tot 55 minuten over doen om van Hasselt in Maasmechelen te geraken, van zodra in 2019 beide doorstromingsmaatregelen ingevoerd zijn, zou deze er vier minuten minder over doen.

“Minister Weyts blijft trouw aan het regeerakkoord en het SALK-plan om de mobiliteit in Limburg te verhogen. Voor de reiziger is dit een belangrijke stap om sneller van het Maasland naar Hasselt en Genk te kunnen geraken”, stelt Marino Keulen vast. “Ondertussen werkt men bij De Lijn verder aan de realisatie van een sneltramverbinding op dit traject. De voorbereidingen worden getroffen, maar een concrete timing is nog onmogelijk voorop te stellen.”

Meest Recente Posts

In de kijker

Contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen, opmerkingen of suggesties? Contacteer mij gerust.