Stripverhaal voor waterburcht Pietersheim

03/11/2009 - In het volgende voorjaar zal de vernieuwde waterburcht Pietersheim voor het publiek geopend worden. Bijzonder in deze context is dat er nu ook een stripverhaal in de maak is waarbij de heer Jan van Pietersheim de hoofdrol zal spelen. 

Het stripverhaal wordt getekend door Zonhovenaar Geert De Sutter in opdracht van de vzw Vrienden van Pietersheim.

De verhaallijn

Het verhaal situeert zich in het midden van de 16e eeuw. In de buurt van Lanaken staat het prachtige kasteel van heer Jan van Pietersheim. De Nederlanden worden hardhandig geregeerd door Koning Filips II vanuit Spanje. Niet iedereen is het daar mee eens. Zo ook heer Jan, die sympathiseert met de geuzen die zich openlijk verzetten tegen de Spaanse overheerser.

Sinds enige tijd wordt de bevolking op het land van Pietersheim aangevallen en bedreigd.

Wie terroriseert het volk van Jan van Pietersheim? Het zijn erg woelige tijden, het hele land staat in rep en roer. Waarom moet Jan naar Brussel?Trekken de beeldenstormers ook naar Hasselt? En hoe komt het gezin van de pas onthoofde Graaf van Egmond in Limburg terecht?

Heer Jan krijgt gelukkig hulp van zijn trouwe schildknaap Willibrord en van Diederik, een jonge kerel uit Rekem, die de kapelschilderingen restaureert… en het portret schildert van Olivia, de mooie dochter van de Graaf van Egmond!

Waarheidsgetrouw kader

Het verhaal zelf is verzonnen. Het historisch kader is wel correct.. Hiervoor ging de striptekenaar advies inwinnen bij ondermeer de gemeentelijke dienst Erfgoed. Ook de gebouwen die in de strip te zien zullen zijn, zijn waarheidsgetrouw.

  • Een plaatselijke drukker neemt de drukkosten voor zijn rekening. Uit dank zal hij als schildknaapje in het album figureren. 
  • Het papier voor het stripverhaal wordt geschonken door de enige papierproducent in de gemeente. 
  • De vzw Vrienden van Pietersheim staat in voor de inbindkosten van de 2.300 exemplaren van de eerste druk en de vergoeding voor de auteur. 
  • De 2.000 exemplaren met een zachte kaft zullen 5 à 6 euro kosten, 
  • de 300 stuks met harde kaft wellicht 10 euro.

Meest Recente Posts

In de kijker

Contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen, opmerkingen of suggesties? Contacteer mij gerust.