‘De mythe van het glazen plafond’ van Marike Stellinga


20/04/2010 - Recensie door Dirk Verhofstadt | ‘Vrouwen stuiten op hun weg naar de top nog steeds op een ondoordringbaar glazen plafond’, zo bleek uit een onderzoek van de Volkskrant onder 29 beeldbepalende Nederlandse bedrijven.

‘Alle pogingen van de overheid of het bedrijfsleven zelf om meer vrouwen te laten doorstromen naar de top, stranden steeds op dezelfde hardnekkige vooroordelen. Werkgevers zeggen dat ze geen geschikte – oftewel écht ambitieuze – vrouwen kunnen vinden, ambitieuze vrouwen op hun beurt zeggen dat ze hun vinger wel degelijk opsteken, maar stelselmatig worden overgeslagen’, zo luidde het commentaar.

Het is een problematiek die niet alleen in Nederland voorkomt, maar in zowat de hele ontwikkelde wereld. Vrouwen geraken moeilijk aan de top. Maar ook op andere vlakken blijven ze met problemen kampen. Zo zijn vrouwen ondervertegenwoordigd in politieke functies en ontvangen ze gemiddeld minder loon dan mannen. Dat komt voor een groot deel omdat vrouwen, ondanks allerhande campagnes, vaak als enige de zorg blijven dragen voor de kinderen, geconfronteerd worden met een gebrek aan (betaalbare) kinderopvang, en minder tijd hebben dan mannen om te netwerken. Vrouwenorganisaties blijven op elk van die terreinen dan ook actie voeren. Zo klinkt de roep naar quota voor vrouwen in topfuncties van grote (beursgenoteerde) bedrijven en bij de overheid steeds luider.

Lees hier de volledige recensie

Meest Recente Posts

In de kijker

Contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen, opmerkingen of suggesties? Contacteer mij gerust.