Persbericht 1 maart 2019 : “Het aantal letselongevallen in Limburg is toegenomen in 2018”


Uit de jaarlijkse monitoring letselongevallen Limburg van de Coördinatie Steundirectie Limburg van de Federale Politie blijkt dat de politiezone Lanaken-Maasmechelen (LAMA) voor 2018 juist onder het Limburgs gemiddelde zit wat betreft letselongevallen per 10.000 inwoners. In 2018 vielen er 34 letselongevallen per 10.000 inwoners te betreuren op Limburgse wegen. Hiermee stagneert de daling die ingezet was (in 2017 waren er 31 letselongevallen per 10.000 inwoners). “Voor Lanaken apart bedroeg het cijfer 29 letselongevallen per 10.000 inwoners, wat me wel zorgen baart zijn de vier dodelijke ongevallen op ons grondgebied,” stelt burgemeester Marino Keulen vast. “Dat maakt dat de dalende lijn die onze gemeente kenmerkte stokt. Al dient wel gezegd te worden dat de dodelijke ongevallen niet veroorzaakt zijn door de architectuur van de weg.”
Door het mooie weer zijn het aantal letselongevallen in de maanden mei-juni en september-oktober gepiekt tegenover voorgaande jaren en daardoor is het totale aantal letselongevallen toegenomen in onze provincie.
Analyse van de Limburgse cijfers
Uit de analyse van de cijfers blijkt dat de meeste letselongevallen (met een lichtgewonde, zwaargewonde of dode als gevolg) in Limburg gebeuren op gewestwegen en tijdens de avondspits (tussen 17u en 18u) op weekdagen. In vergelijking met voorgaande jaren vonden er relatief gezien meer ongevallen plaats tijdens de ochtendspits (tussen 8u en 9u). Het aantal weekendongevallen stijgt ook voor het eerst sinds jaren. “Tijdens de week én overdag gebeuren echter nog steeds de meeste dodelijke ongevallen, bovendien gebeuren deze vooral tijdens normaal weer op een droog wegdek,” aldus Keulen. “In het weekend is de Limburger dus voorzichtiger, al dient wel opgemerkt te worden dat alcoholgerelateerde ongevallen in de weekendnachten gebeuren met vooral slachtoffers tussen 20 jaar en 30 jaar. Daar hebben we dus nog werk op het vlak van sensibilisering, ondanks het succes van BOB.”
Meer aandacht voor 65-plussers in de sensibilisering
 “Deze Limburgse cijfers, opgetekend door de lokale korpsen en de Federale politie bevestigen de landelijke trends in ongevallenstatistieken. Het aantal verkeersslachtoffers is na enkele jaren van daling, terug licht gestegen. Al valt op dat 1/3 van het aantal dodelijke slachtoffers ouder dan 65 jaar is in Limburg. Vaak zijn dit weggebruikers die zich per (elektrische) (brom) fiets, te voet of per rolstoel verplaatsen. Als beleid dienen we bijkomende aandacht te besteden aan deze doelgroep in de sensibilisering,” besluit Marino Keulen.

Bekijk hier de monitor letselongevallen van de federale politie en het CSD-Limburg 

Meest Recente Posts

In de kijker

Contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen, opmerkingen of suggesties? Contacteer mij gerust.