Persbericht 21-02-2019 : “Puzzelstukken voor de sneltramverbinding Hasselt-Maastricht vallen in elkaar”


Naar aanleiding van een parlementaire vraag van Lode Ceyssens (CD&V) werd in de commissie Mobiliteit en Openbare Werken in het Vlaams Parlement gediscussieerd over de voortgang van Spartacus lijn 1.

Marino Keulen (Open Vld) kwam hier op tussen: “De puzzelstukken lijken allemaal in elkaar te vallen en de landing lijkt in zicht. Einde maart kan de minister naar de Vlaamse Regering stappen om het DBFM-contract voor de infrastructuurwerken te laten goedkeuren. De timing van eind 2024 blijft gehandhaafd.”

Er zijn momenteel nog drie obstakels: het afschaffen van de negen spooroverwegen in Bilzen en Diepenbeek langs het tracé, de uitspraak van de Nederlandse Raad van State met betrekking tot het bestemmingsplan in Maastricht en het tracé in de binnenstad van Hasselt.

Voor het afschaffen van de spooroverwegen gaat men geld verschuiven van een project voor de spoorbundels in Zwankendamme naar het afschaffen van de overwegen. Binnenkort stuurt de minister formeel een brief naar zijn federale collega Bellot en zal Infrabel een addendum toevoegen aan de overeenkomst rond Zwankendamme voor de verschuiving van de middelen. Halverwege maart zal de Nederlandse Raad van State een uitspraak doen in verband met het bestemmingsplan Maastricht. De stad Hasselt heeft enkele voorstellen gedaan rond het tracé in de binnenstad van de sneltram en deze worden nu technisch onderzocht.

“Indien de uitspraak van de Nederlandse Raad van State positief is, dan kan minister Weyts einde maart naar de Vlaamse Regering stappen om het DBFM-contract te laten goedkeuren zodat nadien De Lijn de aanbesteding in de markt plaatsen en vervolgens na de gunning de infrastructuurwerken aangevat kunnen worden. Alle voorbereidende stappen voor de gunning zijn ondertussen gezet. Vanuit Hasselt bereiken mij ook signalen dat een oplossing in zicht is – de verschuivingen zullen plaats vinden binnen het openbare domein - en dat dit geen onoverkomelijk obstakel zal vormen voor de timing,” besluit Keulen.

Meest Recente Posts

In de kijker

Contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen, opmerkingen of suggesties? Contacteer mij gerust.