Persbericht 23-09-2018 : “Proefproject met gevleugelde zebrapaden zal tegen het einde van dit jaar geëvalueerd worden”


Tijdens de zomermaanden heeft het Vlaamse Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) op twee plaatsen een gevleugeld zebrapad aangelegd. Vlaams volksvertegenwoordiger Marino Keulen (Open Vld) ondervroeg bevoegd minister Weyts hierover. “Er zal een uitgebreide analyse gebeuren van de twee proefopstellingen. Er wordt hierbij niet enkel naar het gedrag van de automobilisten en fietsers gekeken, maar ook naar dit van de voetgangers zelf. Dat is positief, want om veilige schoolomgevingen aan gewestwegen te creëren kan een gevleugeld zebrapad (al dan niet beveiligd met verkeerslichten) een enorme meerwaarde zijn,” aldus Keulen.

Een gevleugeld zebrapad is 8 à 9 meter breed en met beugels wordt iedereen die oversteekt, geleid naar het midden van dit zebrapad, zodat de voertuigen eerder moeten stoppen en er een beter overzicht is op overstekende personen. Het is vooral bedoeld om dodehoekongevallen tegen te gaan. In Brugge (N367) en Melle (N645) heeft men twee oversteekplaatsen aangepakt in een schoolomgeving en voorzien van een gevleugeld zebrapad.

Na een eerste meting in juni, om een nulpunt te bepalen, volgt er in de maanden september en oktober een uitgebreide nameting over het gedrag van de weggebruikers met deze nieuwe vorm van zebrapaden. Tegen het einde van het jaar voorziet het studiebureau een eindrapport.

Verschil in kostprijs

“Er is wel een significant verschil in kostprijs tussen een gewoon zebrapad en een gevleugeld zebrapad. Afhankelijk van de ruimtelijke indeling kost een regulier zebrapad ongeveer €400 en een gevleugeld loopt op tot €5.000. Op basis van de evaluatie zal dus beslist moeten worden of er in de toekomst meer gevleugeld zebrapaden komen of niet in Vlaanderen,” besluit Marino Keulen.


Meest Recente Posts

In de kijker

Contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen, opmerkingen of suggesties? Contacteer mij gerust.