17 mei 2018 : Persbericht Marino Keulen en Hilde Vautmans


“Afhandeling dossiers landbouwrampen 2016 voorzien voor einde dit jaar, maar nog 18,9% van de dossiers moeten opgestart worden”
                   
De afhandeling van alle schadedossiers van het Vlaams Rampenfonds voor 2016 is nog steeds niet gebeurd, terwijl heel wat landbouwers wel wachten op de schadevergoeding. De liberalen Marino Keulen en Hilde Vautmans klagen de traagheid aan. “De bevoegde minister-president heeft reeds enkele malen gesteld dat tegen het einde van dit jaar alle dossiers afgehandeld zullen zijn uit 2016, maar geeft wel toe dat er nog maar 52,4% van alle dossiers afgehandeld zijn en meer dan 18% nog opgestart moet worden”, aldus Europees parlementslid Vautmans. “Bijgevolg dient men nog een tand bij te steken. Alleen verstopt de minister-president zich achter de vroegere federale wetgeving als reden waarom kortere doorlooptijden niet mogelijk zijn momenteel”, stelt Vlaams volksvertegenwoordiger Keulen vast.
Versnelling in afhandeling van dossiers blijft uit
Met het decreet van 3 juni 2016 (inwerking getreden op 1 maart 2017) is er een nieuwe Vlaamse regelgeving gekomen over de werking van het Vlaams Rampenfonds. De nadruk ligt op optimalisering en vereenvoudiging van de procedures met kortere termijnen en doorlooptijden als gevolg. Door middel van een toekomstige digitalisering wil de minister-president voor een versnelling zorgen.

“De schadedossiers uit 2016 worden echter nog afgehandeld volgens de toen geldende federale regelgeving. Daar ligt voor minister-president Bourgeois het probleem. De beperkte overdracht van middelen en personeel vanuit het federale niveau en de grote toevloed aan dossiers door de overvloedige regenval en overstromingen tussen 27 mei en 26 juni 2016. Vlaanderen heeft een inhaalbeweging gedaan om bijkomende personeelsleden aan te werven en extra middelen te voorzien, maar de versnelling blijft uit”, legt een bezorgde Hilde Vautmans uit. “De landbouwers zijn hiervan de dupe en moeten blijven wachten op hun vergoeding.”

Er ligt nog heel wat werk op de plank

“De minister-president stelt dan wel dat de vijf erkende rampen uit 2014 en 2015 reeds volledig afgehandeld zijn (op enkele dossiers die betwist worden) en dat de afhandeling van 2016 op kruissnelheid is. Uit de onderstaande cijfers blijkt echter dan in april 2018 nog meer dan 47% van de dossiers afgehandeld dient te worden. De komende maanden heeft de bevoegde administratie nog heel wat werk om dit allemaal af te ronden”, besluit Marino Keulen.

Status dossiers
Aantal dossiers
%
Ingediend
6.567
100%
In behandeling
5.329
81,1%
- Behandeld
3.441
52,4%
- Nog af te ronden
1.888
28,7%
- Nog op te starten
1.238
18,9%
Tabel 1: overzicht van het aantal ingediende dossiers en de status voor 2016 (situatie april 2018)


Meest Recente Posts

In de kijker

Contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen, opmerkingen of suggesties? Contacteer mij gerust.