Persbericht 26-04-2018 : “Test met mobiele trajectcontrole bij een werf op de A12 verliep goed en wordt verder uitgerold”


In december 2017 heeft het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) een eerste keer testen uitgevoerd met een mobiele trajectcontrole bij een werf op de A12. Uit de resultaten hiervan die Vlaams volksvertegenwoordiger Marino Keulen (Open Vld) opvroeg blijkt dat het proefproject als positief geëvalueerd is. “Minister Weyts wil dan ook verder testen om de ijking en keuring te optimaliseren en verplaatst de mobiele trajectcontrole naar de werf aan de E34 in Turnhout. In de verdere toekomst kan dan voorzien worden in meerdere mobiele trajectcontroles”, aldus Keulen.
Een mobiele trajectcontrole biedt heel wat voordelen omdat deze verplaatst kan worden en vooral bij werven op autosnelwegen interessant is. Echter, de plaatsing ervan zorgt ook voor technische uitdagingen (naar ijking en keuring toe, maar evengoed voor de stroomtoevoer) en is duur (€40.000 per verplaatsing). Uit de test in december 2017 aan de werf op de A12 tussen Londerzeel en Willebroek blijkt dat deze technische aspecten niet onderschat zijn. Daarom wordt de mobiele trajectcontrole verplaatst naar de werf aan de E34 in Turnhout en gaat men testen met batterijvoeding en het stroomaggregaat.
“AWV wil vooral nog verder ervaring opdoen met mobiele trajectcontrole voor er bijkomende ingezet worden. Daarom gebruikt men op vele werven ook nog de digitale snelheidscamera. Maar op termijn is het de bedoeling enkel nog mobiele trajectcontrole te gebruiken. Vooral voor werven over een grote afstand en lange duur is de mobiele trajectcontrole een meer efficiënte en effectieve oplossing. De kostprijs van een mobiele trajectcontrole (ca. €67.000) is uiteraard hoger dan een digitale flitscamera (een superflitscamera kost ongeveer €50.000, een gewone digitale camera is goedkoper), maar de minister verwacht dat de prijzen gaan dalen in de nabije toekomst”, besluit Marino Keulen.

Meest Recente Posts

In de kijker

Contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen, opmerkingen of suggesties? Contacteer mij gerust.