Persbericht 04-04-2018 : “Ambitie om tegen 2025 enkel nog elektrische bussen te laten rijden in stedelijke centra is terecht, maar de weg ernaartoe is nog lang”


Vlaams minister Weyts wil dat er tegen 2025 in de dertien Vlaamse centrumsteden enkel nog gebruik gemaakt zal worden van volledig elektrische bussen. “Dat is een ambitie die we als Open Vld volledig onderschrijven”, stelt Vlaams volksvertegenwoordiger Marino Keulen, “maar uit een recente schriftelijke vraag blijkt dat er nog heel wat stappen ondernomen dienen te worden voordat deze ambitie gerealiseerd is.”
In eerste instantie zullen er drie opstartprojecten voor elektrische bussen tegen het laatste kwartaal van 2019 komen in Leuven, Gent en Antwerpen. De eerste twee lopen momenteel op schema, enkel in Antwerpen is er nog geen duidelijkheid over de exacte route die de elektrische bussen dienen te volgen.
Een tand bijsteken is noodzakelijk
“Het grote probleem voor elektrische bussen is de aanwezige laadinfrastructuur. Deze dient nog volledig vanaf nul opgebouwd te worden zodat bussen via snellaadstations aan haltes opgeladen kunnen worden terwijl passagiers op – en af stappen. Zodat elk voertuig met een voldoende grote actieradius kan opereren zonder te lang stil te staan”, aldus Keulen. “Dat er in eerste instantie drie proefprojecten in drie verschillende steden komen is een logische eerste stap, alleen zullen deze pas einde 2019 operationeel zijn terwijl de minister wel in 2025 reeds in elke Vlaamse centrumstad uitsluitend elektrische bussen wil inzetten. Er dient bijgevolg nog heel wat laadinfrastructuur gerealiseerd te worden door de wegbeheerder en niet te vergeten ook nog heel wat elektrische bussen aangekocht te worden door De Lijn. Het is een ambitie van minister Weyts die we als Open Vld volledig steunen, maar er zullen nog enkele tanden bijgestoken dienen te worden om 2025 te halen.”

Meest Recente Posts

In de kijker

Contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen, opmerkingen of suggesties? Contacteer mij gerust.