Persbericht 05-03-2017 : “Geen bijkomende maatregelen na aangekondigde sluiting JLG in Maasmechelen”

Nadat JLG, een producent van hoogtewerkers en mobiele platformen in Maasmechelen, eind januari bekend maakte dat de 270 arbeidsplaatsen tegen 2018 verloren zullen gaan, vroeg Vlaams volksvertegenwoordiger Marino Keulen (Open Vld) aan Vlaams minister Muyters of er bijkomende maatregelen genomen gaan worden om de toekomstige werklozen te begeleiden. “De minister stelt dat er een overleg met de gemeente Maasmechelen gepland wordt, maar vanuit Vlaanderen zullen geen bijkomende maatregelen specifiek voor Maasmechelen genomen worden”, stelt Marino Keulen vast. “Er bestaan reeds vele maatregelen en het is noodzakelijk deze adequaat in te zetten, zeker in een gemeente met een hoge werkloosheidsgraad van 11,7% (cijfers december 2016).”

In Vlaanderen zijn er na de sluiting van Heinz in Turnhout en Ford in Genk al vele steunmaatregelen voor bedrijven en KMO’s genomen en deze werpen hun vruchten af. Bijgevolg oordeelde minister Muyters dat bijkomende maatregelen specifiek voor Maasmechelen niet noodzakelijk zijn. Bedrijven in deze gemeente kunnen gebruik maken van steunmaatregelen van het Agentschap Innoveren en Ondernemen, de regionale steunkaart (voor strategische transformatiesteun) en de VDAB neemt initiatieven voor werklozen te activeren. Voor 2017 zijn reeds 768 reguliere acties voor trajectbegeleiding, bemiddeling en sollicitatietraining voorzien voor de niet-werkende werkzoekenden uit de Maasregio dankzij de SALK-middelen.

Ook op het vlak van grensoverschrijdende tewerkstelling heeft de VDAB een aantal samenwerkingsverbanden opgestart, zoals recent met VDL NedCar in Born. Voor Maasmechelen kunnen eventueel specifieke trajecten naar de arbeidsmarkt opgezet worden.

Ten slotte stelt de minister ook dat lokale besturen zelf hun autonomie kunnen aanwenden om mee een zo aantrekkelijk mogelijk ondernemingsklimaat te creëren.


“De sluiting van JLG treft vele Maaslandse gezinnen, er bestaan echter al vele Vlaamse steunmaatregelen en de VDAB zet reeds sinds Ford-Genk fors in op trajectbegeleiding op maat, zodat bijkomende maatregelen weinig effect zullen resorteren”, aldus Keulen. “Dit ontslaat echter niemand van de verantwoordelijkheid om een ondernemersvriendelijk klimaat te creëren en bijkomende arbeidsplaatsen te generen.”

Meest Recente Posts

In de kijker

Contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen, opmerkingen of suggesties? Contacteer mij gerust.