$type=slider$snippet=hide$cate=0$au=0$cm=0$show=home

$show=mobile

 

Sobere begroting met nieuwe accenten.

De gemeentebegroting 2013 is een sobere begroting. We leven in economisch benaarde tijden en de gemeentebesturen zijn daar niet immuun voor.

Beringen gaat 90 medewerkers ontslaan. Tongeren en Sint-Truiden gaan ook voor een serieuze afslanking van hun personeelsbestand. Andere steden en gemeenten ook.

Lanaken is een financieel gezonde gemeente. Wij hebben 14.253.000 euro in ons reservefonds.

Maar de laatste twee jaren hebben we negatief afgesloten. In 2011 een negatief saldo van 158.637 euro. In 2012 een negatief saldo van 1.083.889 euro.

Om deze situatie recht te trekken besparen wij dit jaar 1.200.000 euro.

Concreet betekent dat dat wij 7pct besparen op onze werking. Op energie, telecommunicatie, kantoormateriaal, ...

Deze legislatuur gaan er 22 tot 25 medewerkers met pensioen. Die zullen slechts heel gedeeltelijk worden vervangen. Een op de twee, een op drie ...

We voeren in de begroting 2013 zware besparingen door in de gemeentelijke vzw's. Cultuur, jeugd, sport, Pietersheim en toerisme besparen samen 270.000 euro.

We moeten het hoofd ook bieden aan tegenvallers. Zo ontvangen we opgeteld 181.892 euro minder dividenden uit de intercommunales Inter-Energa, Nuhma, Inter-Aqua en Interelectra.

Onze dotaties voor politie en OCMW blijven nagenoeg constant tov vorig jaar. 2.304.900 euro voor de politie. En 2.400.000 euro voor het OCMW.

Alle gemeentebesturen maken nu moeilijke tijden door. Door de crisis vallen de inkomsten uit de aanvullende personenbelasting tegen. Hetzelfde geldt voor de inkomsten uit de opcentiemen op de onroerende voorheffing. Daarbovenop komen dan de lagere dividenden uit de intercommunales.

En om de tegenslag compleet te maken, moeten we ook niet meer rekenen op "financiële doping" door de Vlaamse regering. Vroeger gaf die Vlaamse regering op gezette tijden financiële extra-steun aan de Vlaamse steden en gemeenten door bv de overname van een gedeelte van de gemeenteschulden. Dat zal niet zo snel meer gebeuren gezien de moeilijke begrotingstoestand waarin de Vlaamse regering nu zelf zit.

Lanaken beschikt over een belangrijke troef en dat is ons reservefonds waarin 14.253.000 euro zit.

Wat we naar de toekomst moeten doen is de discipline op financieel vlak handhaven. Onze financiële toestand is okee maar vergt waakzaamheid!

Een eerste belangrijke stap hebben we in deze begroting 2013 gezet. Door een aantal kostendrijvers onder controle te brengen. Met name de uitgaven voor de werking en voor het personeel.

Naar de toekomst toe moet elk gemeentebestuur op begrotingsvlak vanwege het toezicht in Brussel voldoen aan twee voorwaarden. Ten eerste, een evenwicht hebben op kasbasis. We hebben daar ons reservefonds als belangrijke troef. En ten tweede, geen tekort hebben in het eigen dienstjaar van de begroting. Dit jaar sluiten wij af, door fors te besparen, met een boni van 81.669 euro. Ook daar zijn we op de goede weg.

Reculer pour mieux sauter. De broeksruim nu aanhalen om later genoeg reserves te hebben om te kunnen investeren in een nieuw sportcentrum aan het Heilig Hart College, een nieuwe zaal in Gellik, het Spartacus-sneltramproject ....

In deze sobere begroting zitten toch een aantal nieuwe accenten. Zo zetten we fors in op meer digitale dienstverlening. Zodat de inwoners niet meer naar het gemeentehuis moeten komen voor eenvoudige attesten en documenten. Maar die met een eenvoudige druk op de computerknop thuis kunnen afdrukken. Dat kan vanaf het einde van dit jaar. Lanaken verhoogt daarmee zijn dienstverlenend imago, de mensen sparen tijd en de gemeente mettertijd personeel.

Ook worden dit jaar de daken op de muziekacademie in Gellik, het OC Kesselt en het ccl in Lanaken heel grondig gerenoveerd. Datgene wat je hebt in goede staat houden en onderhouden, is ook een mooie Vlaamse deugd.

En ook voor de middenstand doen we extra inspanningen. In crisistijden moet er net worden geïnvesteerd in de economie. Want daar worden banen en welvaart gecreëerd.

Naast de 22 tot 25 personeelsleden die met pensioen gaan deze legislatuur, hebben ondertussen al van 6 medewerkers afscheid genomen. Het gaat dan over personeelsleden die begin dit jaar met pensioen gingen of waarvan we het contract hebben beëindigd en die niet werden vervangen.

Marino Keulen,
Burgemeester en verantwoordelijke voor de gemeentefinanciën.

[In de kijker]_$type=sticky$cate=0$count=4$cate=1$icon=1$meta=0$hide=home

[Events]_$type=carousel$cate=0$show=post

[Open VLD Lanaken]_$type=two$cate=0$meta=0$rm=0$c=6$snip=0$hst=http://openvldlanaken.blogspot.be/

Naam

artikel,736,event,37,foto,48,in de kijker,4,pers,622,video,24,
ltr
item
Marino Keulen: Sobere begroting met nieuwe accenten.
Sobere begroting met nieuwe accenten.
Marino Keulen
https://marinokeulen.blogspot.com/2013/04/sobere-begroting-met-nieuwe-accenten.html
https://marinokeulen.blogspot.com/
https://marinokeulen.blogspot.com/
https://marinokeulen.blogspot.com/2013/04/sobere-begroting-met-nieuwe-accenten.html
true
3729302640039077902
UTF-8
Alle berichten geladen Geen zoekresultaten ONTDEK MEER Lees meer Beantwoorden Cancel antwoord Delete door Home PAGINA'S BERICHTEN Ontdek Alles VOOR U AANGERADEN LABEL ARCHIEF ZOEKEN ALLE BERICHTEN Geen zoekresultaten Terug Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zojuist 1 minuut geleden $$1$$ minutes ago 1 uur geleden $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago meer dan 5 weken geleden Volgers Volg THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share. STEP 2: Click the link you shared to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy