$type=slider$snippet=hide$cate=0$au=0$cm=0$show=home

$show=mobile

 

HBvL 02-03-2013 : "Hopelijk hebben we iedereen wakker geschud"

Vergadering over veiligheidsprobleem massaal bijgewoond.

Afgelopen dinsdag hebben burgemeester Marino Keulen en de politie van de lokale zone Lanaken-Maasmechelen in een algemene vergadering in het oc Berenhof in Veldwezelt het probleem van de veiligheid in de gemeente belicht en vragen van de organisatoren en aanwezigen beantwoord.

Na de vergadering waren Marc Verheyen en Ron Biesmans van de werkgroep Handelaars Brug Briegden twee tevreden organisatoren. Ron: "We hadden 90 stoelen gezet. We hebben er moeten bijzetten, want we schatten de aanwezigen op 150.

Een onverhoopt succes.

Als inleiding somde de organisator op een groot scherm een lange reeks van inbraken en/of pogingen daartoe op, waarvan sommige geïllustreerd met filmbeelden geregistreerd door beveiligingscamera's. Allemaal gevallen van criminaliteit op het grondgebied Lanaken. Die opsomming maakte indruk: het publiek keek en luisterde muisstil. "Hopelijk hebben we hiermee de aanwezigen wakker geschud en bewust(er) gemaakt van het veiligheidsprobleem in Lanaken, want dat is o.m. het doel van deze vergadering", aldus de organisatoren Mark en Ron.

Daarna stelde Marc het panel voor: burgemeester Marino Keulen, afdelingshoofd Zuid van de politie Lanaken commissaris Eddy Swijsen, afdelingshoofd van de lokale recherche Ludo Maes, diensthoofd van de lokale economie Ralf Poosen en niet achter de tafel maar wel op de eerste rij Jos Schepers, korpschef van de Lokale Politie Lanaken-Maasmechelen.

Geen verklikkersmaatschappij

In zijn inleiding gaf de burgemeester een paar beschouwingen: "De veiligheid in Lanaken is inderdaad een ernstig probleem.

Dat probleem stelt zich echter niet alleen in Lanaken, maar in de hele grensstreek. Met de mogelijke vluchtwegen naar Maastricht en Aken is de grensstreek is een gemakkelijk gebied voor criminelen. Om het gevoel van veiligheid te verhogen, vraag ik de politie tijdens hun patrouilles al eens bij de handelaars binnen te wippen met de vraag of alles ok is of dat ze iets verdachts te melden hebben. Ik wil geen verklikkersmaatschappij in het leven roepen, maar ik dring er toch op aan dat iedereen die iets verdachts meent op te merken, dat onmiddellijk aan de politie meldt. Daarnaast is het uiteraard van het grootste belang, dat iedereen zijn eigen woning efficiënt beveiligt. Tenslotte pleit ik bij de bevoegde instanties voor een effectiever vervolgingsbeleid bijvoorbeeld in de vorm van voorarrest."

topprioriteit

Commissaris Swijsen beklemtoonde dat de woninginbraken bij de politie topprioriteit genieten. "Sinds de grenzen 'open gegooid' zijn, hebben we van 2007 tot vandaag een verdubbeling van het aantal inbraken vastgesteld. Helaas kunnen we niet alle gevallen oplossen en vaak is er weinig aan te doen o.m. omdat de criminelen geleerd hebben geen sporen achter te laten", geeft rechercheur Maes toe. In de kleine dorpen van was er vroeger meer sociale controle. Daarom raad ik aan zelf goed op te letten en zelf maximaal uw woningen te beveiligen. Het is geen eenvoudig probleem, want vaak hebben we te maken met rondtrekkende bendes, die vandaag in Lanaken, morgen in Brussel hun slag slaan."

buurt informatie netwerk

De enkele vragen die nog gesteld werden, draaiden allemaal rond het werk van de politie. Korpschef Schiepers nam die voor zijn rekening: "Ook ik pleit voor de oprichting van een BIN. Dat staat voor Buurt Informatie Netwerk, m.a.w. een groep inwoners die na overleg met het gemeentebestuur en de politie met elkaar afspreken, dat ze in hun buurt extra om zich heen zullen kijken en elke opvallend ongewone situatie en/of verdachte handelingen van personen onmiddellijk naar het meldpunt van de politie doorbellen."

Over de werking van de politie gaf de korpschef nog mee: "Lanaken heeft het derde grootste politiekorps van Limburg.

Het telt momenteel 120 leden in uniform. Elke dag van de week hebben we de klok rond drie patrouillecombi's met elk twee inspecteurs op pad. Dat betekent voor Lanaken een winst, want voor de fusie was dat maar één patrouille."

[In de kijker]_$type=sticky$cate=0$count=4$cate=1$icon=1$meta=0$hide=home

[Events]_$type=carousel$cate=0$show=post

[Open VLD Lanaken]_$type=two$cate=0$meta=0$rm=0$c=6$snip=0$hst=https://openvldlanaken.blogspot.be/

Naam

artikel,771,event,37,foto,48,in de kijker,4,pers,657,video,24,
ltr
item
Marino Keulen: HBvL 02-03-2013 : "Hopelijk hebben we iedereen wakker geschud"
HBvL 02-03-2013 : "Hopelijk hebben we iedereen wakker geschud"
Marino Keulen
https://marinokeulen.blogspot.com/2013/03/hbvl-02-03-2013-hopelijk-hebben-we.html
https://marinokeulen.blogspot.com/
https://marinokeulen.blogspot.com/
https://marinokeulen.blogspot.com/2013/03/hbvl-02-03-2013-hopelijk-hebben-we.html
true
3729302640039077902
UTF-8
Alle berichten geladen Geen zoekresultaten ONTDEK MEER Lees meer Beantwoorden Cancel antwoord Delete door Home PAGINA'S BERICHTEN Ontdek Alles VOOR U AANGERADEN LABEL ARCHIEF ZOEKEN ALLE BERICHTEN Geen zoekresultaten Terug Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zojuist 1 minuut geleden $$1$$ minutes ago 1 uur geleden $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago meer dan 5 weken geleden Volgers Volg THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share. STEP 2: Click the link you shared to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy