$type=slider$snippet=hide$cate=0$au=0$cm=0$show=home

$show=mobile

 

Verrassing: de lokale verkiezingen hebben een lokaal belang!

Marino Keulen
Vlaams Volksvertegenwoordiger Open VLD
Burgemeester Lanaken
Vandaag zijn we 14 augustus en daarmee exact twee maanden verwijderd van 14 oktober. Die tweede datum is de zondag waarop we met zijn allen naar de stembus trekken om nieuwe gemeenteraden te verkiezen. Nu is het nog zomer en komkommertijd en die verkiezingen zijn voor de meeste mensen nog veraf. Maar bij de kandidaten is dat anders. De lijsten zijn samengesteld, de programma’s geschreven, de slogans en de campagnes zijn bedacht, de affiches en de folders voor straks zijn ontworpen en vaak al gedrukt. Dit is geen marginaal gebeuren, integendeel, het gaat immers om tienduizenden kandidaten die dingen naar uw stem om straks het bestuur te kunnen vormen dat het dichtste bij de mensen staat. Zij gaan mee bepalen hoe uw dorp of uw stad de komende jaren zal evolueren.

Die tienduizenden kandidaten voor de gemeenteraden worden meestal niet gedreven door grote ideologieën, maar wel door concrete uitdagingen in de eigen omgeving. Voelen we ons veilig op straat, liggen de pleinen er netjes bij? Zal er straks genoeg kinderopvang zijn en kunnen de grotere kinderen veilig met de fiets naar school? Hoe organiseren we een goede service voor de burgers en moeten we misschien investeren in een nieuw containerpark? Hoe ondersteunen we de plaatselijke verenigingen en hoe maken we de gemeenteschool nog beter?

Dit zijn geen triviale details. Het zijn echte vraagstukken, die direct de levenskwaliteit van veel mensen raken. Nochtans staan ze in schril contrast met de sfeer die tot nog toe rond de lokale verkiezingen wordt gemaakt door peilingen allerhande en door politieke commentatoren. Er wordt een vloedgolf van NV-A-kiezers en -burgemeesters voorspeld. Die partij speelt daar op in, door met een nooit geziene personencultus de figuur van Bart De Wever te promoten in alle uithoeken van Vlaanderen. Als we dat mogen geloven, zal zelfs het kleinste dorp van Vlaanderen straks bestuurd worden door een mini-DeWever, een NV-A-burgemeester waarvan niemand voorheen gehoord had en die geen politieke ervaring heeft. Maar niet getreurd, u kan voor uzelf de illusie creëren alsof De Wever zélf overal burgemeester zal worden, hij doet dat immers ook.

In de onbetrouwbare momenten, tussen waak en slaap, bekruipt mij ook wel eens de lust om een natiebrede campagne te voeren. Totaal ongeschikt zou ik daar niet voor zijn, ik ben immers opgegroeid in het lokale bestuur, ben zelfs Minister van de gemeenten en de steden geweest, en ben ook nu burgemeester. Ik weet dus echt wel waarover ik praat. Waarom zou ik dan mijn hoofd niet ook eens aan de muren hangen in elk Vlaams dorp? Omdat ik niet de voorzitter ben van Vlaanderens revolutionaire partij, natuurlijk. En vooral omdat het totale onzin is. Deze verkiezingen gaan immers niet over Marino Keulen, evenmin als dat ze over Bart De Wever zouden gaan. Ze gaan alleen over úw dorp, over úw stad, beste lezer. Daar is het waar u zult moeten kiezen en nergens anders. Zoek naar de kandidaten die uw concrete zorgen en vragen kunnen beantwoorden, die de nuchtere intelligentie en de juiste ervaring hebben om uw gemeente te besturen.Trouwens, voor de gemeenten zijn de uitdagingen voor de komende jaren groot. In elk geval veel te groot, om uw stem weg te gooien aan een punt dat u elders wil maken. De lokale besturen ontsnappen niet aan de wereldwijde economische en financiële crisis, waaronder ook onze federale en Vlaamse regering lijden. De gemeenten hebben de voorbije decennia steeds meer taken op zich genomen. Zorg voor de straten en pleinen, rioleringen en huisvuilophaal, cultuur en onderwijs, kinderopvang en bejaardenzorg, sport en het verenigingsleven, enzovoort, enzovoort. Het aantal opdrachten van de gemeente bestrijkt ondertussen de hele breedte van alles wat bij een mensenleven hoort. De budgetten van de gemeenten zijn daardoor steeds groter geworden en zij hebben steeds meer personeel in dienst genomen.

In budgettair lastige tijden zullen bestuurders nodig zijn die dit alles efficiënt en professioneel kunnen beheren. In de vorige legislatuur heb ik als Minister van Binnenlands Bestuur de gemeenten reeds een aantal middelen aangereikt om efficiënter te werken, zoals bijvoorbeeld de mogelijkheid om OCMW en gemeente nauw te laten samenwerken, of kritischer om te gaan met het aanwerven van bijkomend personeel. Maar zelfs indien de gemeenten dit goed doen, zal de economische crisis er op de meeste plaatsen voor zorgen dat de besturen nog moeilijke keuzes moeten maken. Moet onze gemeente alle taken die het nu op zich neemt blijven doen, of moeten we vooral de kwaliteit in de diepte realiseren? Minder taken beter doen, met andere woorden. Moet de gemeente in alles zelf investeren of is daar een grotere taak voor private ondernemingen weggelegd? Zullen we schrappen in de activiteiten, of zullen we de gemeentebelastingen verhogen?

Dat zijn belangrijke uitdagingen. De burger zal die beslissingen voelen in zijn dagelijkse leven en in zijn portefeuille. Maar het zijn altijd lokale vragen, die enkel bevredigend opgelost kunnen worden door mensen die hun dorp of hun stad door en door kennen. De kiezer zou zich daarop moeten richten en de lokale kandidaten over die onderwerpen bevragen, alvorens op 14 oktober zijn enige stem uit te brengen.

En bij deze beëindig ik mijn nationale campagne, en ga ik verder met wat echt belangrijk is. U kan mij elke dag aan het werk zien in Lanaken, mijn mooie en fiere gemeente aan de Maaskant.

[In de kijker]_$type=sticky$cate=0$count=4$cate=1$icon=1$meta=0$hide=home

[Events]_$type=carousel$cate=0$show=post

[Open VLD Lanaken]_$type=two$cate=0$meta=0$rm=0$c=6$snip=0$hst=https://openvldlanaken.blogspot.be/

Naam

artikel,771,event,37,foto,48,in de kijker,4,pers,657,video,24,
ltr
item
Marino Keulen: Verrassing: de lokale verkiezingen hebben een lokaal belang!
Verrassing: de lokale verkiezingen hebben een lokaal belang!
http://1.bp.blogspot.com/-z7Ama5LBEeA/UCn_25uD_QI/AAAAAAAADcM/GLhe5pydwB8/s320/Marino+Keulen+Lijsttrekker+gemeente+&+lijstduwer+provincie.jpg
http://1.bp.blogspot.com/-z7Ama5LBEeA/UCn_25uD_QI/AAAAAAAADcM/GLhe5pydwB8/s72-c/Marino+Keulen+Lijsttrekker+gemeente+&+lijstduwer+provincie.jpg
Marino Keulen
https://marinokeulen.blogspot.com/2012/08/verrassing-de-lokale-verkiezingen.html
https://marinokeulen.blogspot.com/
https://marinokeulen.blogspot.com/
https://marinokeulen.blogspot.com/2012/08/verrassing-de-lokale-verkiezingen.html
true
3729302640039077902
UTF-8
Alle berichten geladen Geen zoekresultaten ONTDEK MEER Lees meer Beantwoorden Cancel antwoord Delete door Home PAGINA'S BERICHTEN Ontdek Alles VOOR U AANGERADEN LABEL ARCHIEF ZOEKEN ALLE BERICHTEN Geen zoekresultaten Terug Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zojuist 1 minuut geleden $$1$$ minutes ago 1 uur geleden $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago meer dan 5 weken geleden Volgers Volg THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share. STEP 2: Click the link you shared to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy