$type=slider$snippet=hide$cate=0$au=0$cm=0$show=home

$show=mobile

 

Conclusies Commissie Versnelling Maatschappelijk Belangrijke Investeringsprojecten

26/02/2010 - De Open VLD parlementsleden van de commissie Versnelling, Marino Keulen, Sas van Rouveroij en Annick De Ridder, gaven mee vorm aan het rapport en onderschrijven dan ook de opgestelde resolutie. 

De Open VLD is overtuigd dat als parlement en regering werk maken van deze resolutie grote private en publieke projecten zoals het bouwen van autowegen, bedrijven, zeesluizen, windmolens, e.d. opnieuw binnen een redelijke termijn mogelijk worden.

Ondervoorzitter van de commissie, Marino Keulen, onderstreept het belang van een klantvriendelijke overheid.
“De overheid moet in ruimtelijke ordening en openbare werken optreden als een klantvriendelijke regisseur en partner”, zegt Marino Keulen, “ Klantvriendelijk omdat de burger een klant is die een product wordt aangeboden. Een regisseur omdat de overheid moet zorgen voor een product dat optimaal beantwoordt aan de wensen van de klanten. Een overheid dus die op voorhand luistert, adviseert en meedenkt. Maar de overheid dient ook een partner te zijn van en met de burger door te voorzien in een ruim overleg, het bevorderen van vroege inspraak en het voeren van correcte procedures. Zo worden er beroepen en dus vertragingen vermeden.”

Vlaams parlementslid Annick De Ridder benadrukt vooral dat het sneller zal gaan.
“De tijd die men nodig heeft om bij grote projecten van een plan naar de uitvoering van dat plan te komen, duurt in onze regio veel te lang. Dit is een bedreiging voor toekomstige investeerders in ons land en dus ook onze tewerkstelling", aldus Vlaams volksvertegenwoordiger Annick De Ridder. "Met de resolutie die nu voorligt, moet het mogelijk zijn de uitvoeringstermijn voor grote infrastructuurwerken te halveren. Zo vragen we bijvoorbeeld om de procedures rond ruimtelijke ordening en het onderzoek naar mogelijke effecten op het milieu gelijktijdig te laten lopen, ipv na elkaar. Hierdoor kunnen we al een hele tijdswinst realiseren.", stelt Annick De Ridder.

Voor Sas van Rouveroij is vereenvoudiging één van de belangrijkste punten uit de resolutie: “Het Vlaams Parlement en de Vlaamse regering moeten eerst in eigen boezem kijken en deels schuld bekennen. Beide maken veel te veel te gedetailleerde regelgeving. Eerst dus vegen voor eigen deur en de regels vereenvoudigen. Niet alleen duidelijke regels, maar voor burgers en bedrijven ook eenvoudige procedures. Geen adviezen meer die elkaar soms tegenspreken, maar één gewogen en geïntegreerd advies op basis waarvan de politiek de beslissing neemt. Niet meer van het kastje naar de muur, geen veelheid meer aan vergunningsaanvragen en openbare onderzoeken maar één aanvraag, één openbaar onderzoek, één allesomvattende vergunning. Zeer ambitieus. De Open VLD zal erop toezien dat het parlement zelf en de Regering deze ambitie ook waarmaken.”

Rechtszekerheid bieden is voor Open VLD één van de kerntaken van de overheid. Daarom is het vervroegen van de inspraakmogelijkheden en de invoering van een bestuurlijke lus essentieel in de resolutie :

Sas van Rouveroij: “Nu komen burgers en bedrijven vaak pas aan het woord als alles al gelekt en gelepeld is. Ambtenaren en politici weten van geen wijken meer en blijven doof voor goede argumenten waardoor geen draagvlak ontstaat. Het gevolg zijn talloze procedures voor rechtbanken en waar niemand mee gediend is.”

Annick De Ridder: “ De regelgeving is zo ingewikkeld dat er altijd wel ergens een foutje wordt gemaakt. Waar een hele samenleving om vraagt kan zo bij wijze van spreken gekelderd worden door een “dt” fout. Als een arrest van de raad van State een beslissing vernietigt dan moet alles herbegonnen worden. “

Marino Keulen: “Vernietiging betekent vaak weggesmeten belastingsgeld, tijdverlies en frustratie. De invoering van de “bestuurlijke lus” moet aan de Raad van State de mogelijkheid geven om de overheid toe te laten een vormfout te herstellen zonder dat alles van vooraf aan moet herbegonnen worden.”
[In de kijker]_$type=sticky$cate=0$count=4$cate=1$icon=1$meta=0$hide=home

[Events]_$type=carousel$cate=0$show=post

[Open VLD Lanaken]_$type=two$cate=0$meta=0$rm=0$c=6$snip=0$hst=https://openvldlanaken.blogspot.be/

Naam

artikel,785,event,37,foto,48,in de kijker,4,pers,671,video,24,
ltr
item
Marino Keulen: Conclusies Commissie Versnelling Maatschappelijk Belangrijke Investeringsprojecten
Conclusies Commissie Versnelling Maatschappelijk Belangrijke Investeringsprojecten
http://3.bp.blogspot.com/-7mxViK6oczU/UDNR5DWxQAI/AAAAAAAADvM/G-cYzgPmhcY/s320/marino-keulen-2010-02.jpg
http://3.bp.blogspot.com/-7mxViK6oczU/UDNR5DWxQAI/AAAAAAAADvM/G-cYzgPmhcY/s72-c/marino-keulen-2010-02.jpg
Marino Keulen
https://marinokeulen.blogspot.com/2010/02/conclusies-commissie-versnelling.html
https://marinokeulen.blogspot.com/
https://marinokeulen.blogspot.com/
https://marinokeulen.blogspot.com/2010/02/conclusies-commissie-versnelling.html
true
3729302640039077902
UTF-8
Alle berichten geladen Geen zoekresultaten ONTDEK MEER Lees meer Beantwoorden Cancel antwoord Delete door Home PAGINA'S BERICHTEN Ontdek Alles VOOR U AANGERADEN LABEL ARCHIEF ZOEKEN ALLE BERICHTEN Geen zoekresultaten Terug Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zojuist 1 minuut geleden $$1$$ minutes ago 1 uur geleden $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago meer dan 5 weken geleden Volgers Volg THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share. STEP 2: Click the link you shared to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy