$type=slider$snippet=hide$cate=0$au=0$cm=0$show=home

$show=mobile

 

Open Vld gaat voor andere aanpak in welzijn

22/05/2009 - Meer maatwerk, een grotere persoonlijke vrijheid voor gebruikers en ruimte voor initiatief. Dat is volgens Open Vld de juiste aanpak om in Vlaanderen een antwoord te formuleren op de noden in de welzijnssector. "De mensen moeten centraal staan, niet de structuren", zegt Open Vld-lijsttrekker in Limburg Marino Keulen.
De afgelopen jaren tekende de Vlaamse regering voor een krachtige financiële inspanning in de welzijnssector. Het totale welzijnsbudget steeg de afgelopen 10 jaar met 1.3 miljard euro. De totale kredieten zijn van 1.6 miljard opgetrokken tot 2.9 miljard euro. Dat is een groei met 80%.

Open geest en frisse aanpak
Marino Keulen: "Ondanks deze extra middelen, stellen we elke dag opnieuw vast dat er nog heel wat noden zijn. Zo kijken we aan tegen wachtlijsten die bijna dubbel zo lang zijn als vijf jaar geleden." Voor Keulen is een andere aanpak niet alleen een kwestie van centen. "Een aangehouden budgettaire inspanning is nodig, maar meer nog dan dat moeten we een nieuwe wind laten waaien. Samen met alle betrokkenen moeten we met een open geest durven kiezen om het anders te doen, zonder aan kwaliteit of betaalbaarheid te raken."

Open Vld stelt een nieuwe, frisse aanpak voor waarbij meer maatwerk, een grotere persoonlijke vrijheid voor de mensen die zorg en ondersteuning nodig hebben én minder betutteling van zorgverleners centraal staan. Op drie grote domeinen van het welzijnsbeleid formuleert Open Vld concrete voorstellen: de zorg voor personen met een handicap, slimme investeringen in kinderopvang en een rimpelfonds in de ouderenzorg.

Mensen met een handicap aan het roer
Open Vld slaat met de verdere uitbouw van het persoonsgebonden budget (PGB) resoluut de weg in van zorgvernieuwing. Daarbij staan de mensen centraal, niet de structuren. Keulen: "Vandaag kiest de overheid nog te vaak voor ‘confectie', terwijl de mensen op het terrein om maatwerk vragen. Met het persoonsgebonden budget krijgen personen met een handicap écht controle over hun keuzes en houden ze de regie over hun leven in eigen hand. Bovendien kunnen de instellingen zich zo verder ontwikkelen tot maatschappelijke ondernemingen die inzetten op klantgerichtheid, flexibiliteit en maatwerk."

Kinderopvang: extra plaatsen die minder kosten
Iedereen is het erover eens dat er de komende jaren opnieuw heel wat plaatsen in de kinderopvang moeten bijkomen. "Wij denken dat die plaatsen vooral moeten gecreëerd in de zelfstandige kinderopvang. Eén extra plaats in de zelfstandige kinderopvang kost 18 keer minder dan in de volledig gesubsidieerde sector," aldus Patricia Ceysens. Om de kinderopvang een boost te geven, rekent Open Vld op Kids-invest, een creatief financieringsinstrument dat mensen die bijvoorbeeld een crèche of kinderdagverblijf willen uitbouwen kapitaal en knowhow leent. "Maar het is opnieuw geen kwestie van centen alleen. Samen met alle betrokkenen moeten we met een open geest de betutteling en overregulering aanpakken zonder dat we inboeten aan kwaliteit."

Rimpelfonds voor nieuwe zorgcentra
In de ouderenzorg wil Open Vld met dezelfde middelen meer en veel sneller nieuwe, comfortabele zorgcentra en service-flats bouwen. Dat kan door af te stappen van de eenzijdige subsidie-gedreven benadering in oudereninfrastuctuur. Een rollend fonds moet een deel van de middelen uit het zorgfonds activeren. "Zo krijgt de private sector een duw in de rug en ontstaat een win-winsituatie. Het geld van het zorgfonds wordt verstandig belegd in oplossingen voor de vergrijzing. En de private sector kan terecht bij het fonds om de financiering voor hun projecten rond te krijgen," aldus Vlaams minister Marino Keulen.

Verantwoordelijkheid nemen
"Welzijn is voor Open Vld belangrijk. Mensen met een handicap, ouderen, kinderen... ze rekenen allemaal op sterke schouders en helpende handen. Vlaanderen is pas echt ‘rijk' wanneer het zorg draagt voor mensen die ondersteuning nodig hebben," aldus partijvoorzitter Bart Somers. "Open Vld heeft een duidelijke visie hoe we dat in Vlaanderen samen met alle spelers op het veld kunnen waarmaken. Als de kiezer ons op 7 juni het vertrouwen geeft, zullen wij onze verantwoordelijkheid niet ontlopen en zijn wij bereid de volgende minister van welzijn te leveren."

Lees hier het volledige welzijnsplan van Open Vld.

[In de kijker]_$type=sticky$cate=0$count=4$cate=1$icon=1$meta=0$hide=home

[Events]_$type=carousel$cate=0$show=post

[Open VLD Lanaken]_$type=two$cate=0$meta=0$rm=0$c=6$snip=0$hst=https://openvldlanaken.blogspot.be/

Naam

artikel,743,event,37,foto,48,in de kijker,4,pers,629,video,24,
ltr
item
Marino Keulen: Open Vld gaat voor andere aanpak in welzijn
Open Vld gaat voor andere aanpak in welzijn
http://2.bp.blogspot.com/-UCXaPd6-p_4/UB5JJCGCLzI/AAAAAAAAAtg/VLjcHUBsWrs/s320/2009+Marino+Keulen+Allerlei+125.jpg
http://2.bp.blogspot.com/-UCXaPd6-p_4/UB5JJCGCLzI/AAAAAAAAAtg/VLjcHUBsWrs/s72-c/2009+Marino+Keulen+Allerlei+125.jpg
Marino Keulen
https://marinokeulen.blogspot.com/2009/05/open-vld-gaat-voor-andere-aanpak-in.html
https://marinokeulen.blogspot.com/
https://marinokeulen.blogspot.com/
https://marinokeulen.blogspot.com/2009/05/open-vld-gaat-voor-andere-aanpak-in.html
true
3729302640039077902
UTF-8
Alle berichten geladen Geen zoekresultaten ONTDEK MEER Lees meer Beantwoorden Cancel antwoord Delete door Home PAGINA'S BERICHTEN Ontdek Alles VOOR U AANGERADEN LABEL ARCHIEF ZOEKEN ALLE BERICHTEN Geen zoekresultaten Terug Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zojuist 1 minuut geleden $$1$$ minutes ago 1 uur geleden $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago meer dan 5 weken geleden Volgers Volg THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share. STEP 2: Click the link you shared to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy