Chef Moke toont 'nieuwe Vlamingen' hoe het moet

17/02/2009 - Marino Keulen: 'Heel wat mensen willen een job als werknemer in plaats van te kiezen voor een eigen zaak. Maar bij de 'Nieuwe Vlamingen' is dat niet zo'

Negen 'allochtone' leerlingen van de Hasseltse hotelschool volgden gisteren de workshop bij chef Moke in zijn eetkaffee Ter Poorte in de Vloeiherkstraat in Wellen. Ze maakten gepaneerde champignons met mousseline van tomaat en een eendenborstfilet met gewokte groenten en een zachte portosaus.

'Ik wil graag mijn eigen restaurant beginnen', zegt Rachid Maataoui (17). 'We krijgen ook avondpraktijk, zodat we ingeburgerd geraken in de restaurantwereld. Voor mijn ouders is het geen probleem dat ik een eigen zaak wil beginnen.'

Om nog meer jonge allochtonen aan te sporen te kiezen voor het ondernemerschap, heeft Unizo Limburg een project op poten gezet. 'Bij de Vlamingen kwijnt de ondernemersmentaliteit weg', zegt Vlaams minister van Inburgering Marino Keulen (Open VLD). 'Heel wat mensen willen een job als werknemer in plaats van te kiezen voor een eigen zaak. Maar bij de 'Nieuwe Vlamingen' is dat niet zo. Zij hebben wel ondernemersbloed door hun aderen stromen.'

'Maar we zien tegelijk dat de werkloosheid bij nieuwe Vlamingen dubbel zo snel stijgt als bij de andere Vlamingen. Wanneer we de nieuwe Vlamingen kunnen overtuigen om een eigen zaak te beginnen, hebben ze zelf werk en kunnen ze anderen in dienst nemen. Daarom willen we hen warm maken voor studierichtingen die leiden tot een zelfstandig beroep, zodat ze met hun eigen zaak kunnen starten. De Vlaamse regering trekt voor een periode van drie jaar een bedrag van 170.000 euro uit om Unizo te steunen met de uitvoering van enkele doelstellingen van het project.'

Zo worden er in Limburg 90 bedrijfsbezoeken en 90 infosessies georganiseerd voor klassen met vooral allochtone leerlingen in het zesde en zevende jaar BSO/TSO, maar ook in het lager en hoger onderwijs. Unizo gaat ook vaardigheidstesten organiseren om te kijken hoe ondernemend de nieuwe Vlamingen zijn. Als ze aanleg hebben, worden ze gestimuleerd te kiezen voor het ondernemerschap.

'In de horeca zien we dat er heel wat nieuwe Vlamingen zijn met een eigen zaak. Denk maar aan de pizzeria's of kebabzaken', zegt Patrick Buteneers van Unizo Limburg. 'Maar dat is nog niet zo in andere sectoren. Vandaar ook ons project.'

Bron: Het Nieuwsblad 17 februari 2009

Meest Recente Posts

In de kijker

Contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen, opmerkingen of suggesties? Contacteer mij gerust.