$type=slider$snippet=hide$cate=0$au=0$cm=0$show=home

$show=mobile

 

Nieuwe aanbesteding Verzekering Gewaarborgd Wonen

28/11/2008 - Op voorstel van minister van Wonen Marino Keulen heeft de Vlaamse regering vandaag ingestemd met een aangepast voorwaardenkader voor de nieuwe verzekering gewaarborgd wonen. Dit voorstel sluit aan bij het voorstel dat minister Keulen al in april heeft voorgesteld, maar biedt aan de kandidaat-verzekeraars bijkomende waarborgen om het risico te beperken. Het is de bedoeling dat de verzekering op 1 april 2009 opnieuw van start gaat.

De verzekering gewaarborgd wonen voorziet in een dekking voor wie zijn hypothecaire lening niet meer kan afbetalen wegens onvrijwillige werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. De voorbije vijf jaar betaalde de Vlaamse overheid de volledige premie voor deze verzekering voor wie dit aanvroeg en aan de inkomensvoorwaarden voldeed.

Op een openbare aanbesteding van eind april tekende slechts één verzekeraar in, met een prijsofferte die ruim buiten het beschikbare budget van de Vlaamse overheid viel. Die aanbesteding was nodig omdat het contract met Ethias afliep op 31 augustus. Natuurlijk bleef wie de verzekering eerder afsloot gedekt onder de voorwaarden van die vorige polis.

De nieuwe verzekering zal moeten blijven tegemoet komen aan de voorwaarden uit het eerder goedgekeurde voorwaardenkader. De aanvragers van de kosteloze verzekering zullen niet meer geselecteerd worden op basis van inkomensgrenzen.

Om de belangstelling van de verzekeringssector te stimuleren, wil de Vlaamse regering wel de risico\'s voor de kandidaat-verzekeraars beperken. Meer bepaald zal de duurtijd van de werkloosheid bij verzekeringnemers van de verzekering gewaarborgd wonen zoveel mogelijk worden ingeperkt door een intensieve samenwerking tussen de VDAB en het agentschap Wonen. Tegemoetkomingen in het kader van de verzekering ten gevolge werkloosheid blijven beperkt tot 2 keer 18 maanden in plaats van een periode van 36 aansluitende maanden uit het vorige contract.

Voor wie een verzekering gewaarborgd wonen heeft genomen en werkloos wordt, zal de VDAB bovendien na uiterlijk 2 maanden werkloosheid een trajectbegeleiding opstarten. Tenslotte zullen de tegemoetkomingen in het kader van de verzekering worden stopgezet voor werklozen die niet langer meer onvrijwillig werkloos zijn en voor werklozen die onvoldoende bereid zijn om werk te zoeken. Voor deze laatste groep geldt de beslissing van de RVA om om die reden de werkloosheidsuitkering te verminderen als criterium.

De verzekering gewaarborgd wonen zal ook maar kunnen afgesloten worden voor eigenaars van woningen met een maximale verkoopwaarde van € 320.000, te verhogen met 15 procent voor woningen gelegen in de 39 gemeenten van het Vlabinvest-gebied (het gehele arrondissement Halle-Vilvoorde en de gemeenten Kortenberg, Bertem, Huldenberg en Tervuren uit het arrondissement Leuven).

Stimulans voor energiezuinig bouwen

Voor leningen die afgesloten worden voor een nieuwbouw, zal de verzekering ook gekoppeld worden aan energienormen. In het geval van nieuwbouw moet de woning voldoen aan de E70-norm bij kandidaat-verzekerden die een inkomen hebben dat boven de huidige inkomensgrens voor de verzekering ligt (€ 35.000 bruto-jaarinkomen voor alleenstaanden, € 50.000 voor samenwonenden, grenzen zijn afgestemd op de renovatiepremie). Kandidaat-verzekerden die onder deze inkomensgrens vallen, zullen een hogere uitkering (tot max 600 euro) van de verzekering krijgen indien hun woning de E70-norm behaalt. Bij leningen voor nieuwbouw moet de woning van de kandidaat-verzekerden in alle andere gevallen minimaal voldoen aan de energienorm E100.

Minister Keulen: "Ik hoop dat dit gewijzigde voorwaardenkader voor de openbare aanbesteding deze keer wel kandidaat-verzekeraars zal overtuigen om een offerte in te dienen die binnen het budget van de Vlaamse overheid valt. De verzekering gewaarborgd wonen is een belangrijke maatregel van de Vlaamse overheid om mensen die vandaag huren over de psychologische drempel te helpen om in een periode waarin het economisch minder goed gaat toch een woning aan te kopen of te bouwen. De verzekering geeft immers de zekerheid dat in geval van werkloosheid of ziekte de verzekering tussenkomt in de aflossing van de hypotheek."

[In de kijker]_$type=sticky$cate=0$count=4$cate=1$icon=1$meta=0$hide=home

[Events]_$type=carousel$cate=0$show=post

[Open VLD Lanaken]_$type=two$cate=0$meta=0$rm=0$c=6$snip=0$hst=http://openvldlanaken.blogspot.be/

Naam

artikel,736,event,37,foto,48,in de kijker,4,pers,622,video,24,
ltr
item
Marino Keulen: Nieuwe aanbesteding Verzekering Gewaarborgd Wonen
Nieuwe aanbesteding Verzekering Gewaarborgd Wonen
http://1.bp.blogspot.com/-0Us2C7OU-wM/UCpZSqed00I/AAAAAAAADeo/snYaYnGr6jA/s320/marino-keulen-2008-09.jpg
http://1.bp.blogspot.com/-0Us2C7OU-wM/UCpZSqed00I/AAAAAAAADeo/snYaYnGr6jA/s72-c/marino-keulen-2008-09.jpg
Marino Keulen
https://marinokeulen.blogspot.com/2008/11/nieuwe-aanbesteding-verzekering.html
https://marinokeulen.blogspot.com/
https://marinokeulen.blogspot.com/
https://marinokeulen.blogspot.com/2008/11/nieuwe-aanbesteding-verzekering.html
true
3729302640039077902
UTF-8
Alle berichten geladen Geen zoekresultaten ONTDEK MEER Lees meer Beantwoorden Cancel antwoord Delete door Home PAGINA'S BERICHTEN Ontdek Alles VOOR U AANGERADEN LABEL ARCHIEF ZOEKEN ALLE BERICHTEN Geen zoekresultaten Terug Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Jan Feb Maa Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec zojuist 1 minuut geleden $$1$$ minutes ago 1 uur geleden $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago meer dan 5 weken geleden Volgers Volg THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share. STEP 2: Click the link you shared to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy