Persbericht 17-12-2017 : “Stuurgroep met de gemeente Houthalen-Helchteren in zal complex project Noord-Zuidverbinding begeleiden”

Van zodra de Vlaamse Regering de startbeslissing voor de Noord-Zuid als complex project neemt, wordt ook de procesnota goedgekeurd. Hierin staat hoe het proces om de Noord-Zuid te realiseren vorm gegeven wordt. Vlaams volksvertegenwoordiger Marino Keulen (Open Vld) stelde hierover een vraag aan bevoegd minister Schauvliege. “Hieruit blijkt dat een stuurgroep het project zal sturen en dat de gemeente Houthalen-Helchteren hierin opgenomen is. Dat is een goede zaak want de gemeente heeft oog voor de lokale gevoeligheden en vroeg dit ook expliciet in hun charter van eind oktober”, aldus Keulen.
De stuurgroep krijgt een heel aantal taken: het bewaken van de timing en doelstellingen, het rapporteren naar de politiek bevoegde instanties, het anticiperen op verschillende mogelijke standpuntbepalingen, het inschatten van mogelijke weerstand, het rekening houden met de Europese beleidscontext, het inschatten van economische realiteiten en het in lijn brengen van het project met de juridische context. In de stuurgroep zelf zullen voornamelijk ambtenaren zitten van de verschillende beleidsdomeinen en beleidsniveaus.
Een cruciaal onderdeel van de stuurgroep en de aanpak is communicatie en participatie. Het is van vitaal belang dat de stuurgroep over haar bevindingen communiceert met de verschillende belanghebbenden en dat er meerdere inspraakmomenten zijn. In de procedure van een complex project zijn er formeel drie inspraakmomenten voorzien: op de alternatievenonderzoeksnota, op het ontwerp van voorkeursbesluit en op het ontwerp van projectbesluit. Daarnaast zijn er ook nog informele participatiemomenten voorzien met burgers, bedrijven, handelaars, actiegroepen, maatschappelijk middenveld …

“Van zodra het voorstel van decreet van mezelf en enkele collega’s is goedgekeurd in het Vlaams Parlement kan de Vlaamse Regering een startbeslissing nemen en kan de stuurgroep in actie schieten om het proces uit te werken. Participatie en inspraak zijn hierbij van cruciaal belang en dat erkent de minister ook. Dat is de enige weg om tot realisatie te komen”, besluit Marino Keulen.

Meest Recente Posts

In de kijker

Contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen, opmerkingen of suggesties? Contacteer mij gerust.