Marino Keulen | Open VLD Lanaken
Burgemeester Lanaken & Parlementslid Vlaams Parlement

GOESTING IN DE TOEKOMST!
E-mail | Facebook | Twitter | Google+ | Video

maandag 13 november 2017

Persbericht 12-11-2017 : “Op termijn ook gedoofde verlichting mogelijk op bepaalde gewestwegen door een nieuwe lichtvisie”

                         
“Op de snelwegen kennen we het principe al dat er ’s nachts geen verlichting brand en minister Weyts is van plan om dit ook mogelijk te maken op gewestwegen”, stelt Vlaams volksvertegenwoordiger Marino Keulen (Open Vld) vast. Dit blijkt uit een schriftelijke vraag aan de bevoegde minister.
Voor de autosnelwegen bestaat er al sinds 2011 een lichtvisie waarbij de snelwegen opgedeeld zijn in enkele zones: plaatsen waar permanent de verlichting aan is (bv. Antwerpse of Brusselse ring), plaatsen waar er helemaal geen verlichting meer is (bv. E314 tussen Maasmechelen en Lummen) en plaatsen waar er dynamische verlichting is (bv. E313 tussen Lummen en Ranst). “Deze techniek van dimmen en doven wil de minister nu ook naar de gewestwegen brengen. Eind dit jaar komt er een gewestelijke lichtvisie”, aldus Keulen.

De laatste twee tot drie jaar werden alle nieuwe installaties van het gewest wel uitgerust met ledverlichting en een interface om ze dimbaar te maken, maar nog niet elke installatie kan gedimd of gedoofd worden. Wel is het de ambitie van de minister om dit als standaard praktijk uit te rollen. “Op welke plaatsen het licht effectief gedoofd kan worden, dient locatie per locatie bepaald te worden. In het kader van een verantwoord beleid rond lichtvervuiling is het positief dat Vlaanderen hier verder op inzet. Al hoop ik wel dat vanuit het oogpunt sociale veiligheid op de plaatsen waar huizen staan langs gewestwegen en dus mensen wonen de straatverlichting blijft branden”, besluit Marino Keulen.