Marino Keulen | Open VLD Lanaken
Burgemeester Lanaken & Parlementslid Vlaams Parlement

GOESTING IN DE TOEKOMST!
E-mail | Facebook | Twitter | Google+ | Video

maandag 6 november 2017

Persbericht 03-11-2017 : “Noodzakelijke update camerabeelden website Vlaams verkeerscentrum zorgt voor betere informatie voor de automobilisten”

 Op de website van het Vlaams verkeerscentrum kan iedereen camerabeelden raadplegen van de autosnelwegen in de regio’s Antwerpen, Brussel en Gent. Zodoende kan elke automobilist voorbereid op pad gaan. Aangezien eind september 9 van de 36 beschikbare camerabeelden tijdelijk niet-beschikbaar waren, vroeg Vlaams volksvertegenwoordiger Marino Keulen (Open Vld) opheldering hierover aan bevoegd minister Weyts. “De minister verklaarde op de hoogte te zijn van de problemen, maar tegen het einde van dit jaar wordt er een nieuw videomanagementsysteem in gebruik genomen en zouden de problemen tot de verleden tijd moeten behoren. Dit blijkt ook te kloppen, want momenteel zijn maar 2 camera’s tijdelijk buiten gebruik”, aldus Keulen.
Het nieuwe videomanagementsysteem spoort sneller problemen op bij niet-beschikbare camerabeelden omdat er niet langer fysische verbindingen gelegd dienen te worden om de analoge beelden op de website weer te geven.

In totaal staan er langs Vlaamse autosnelwegen 1.400 camera’s en bedragen de jaarlijkse onderhoudskosten 1 miljoen euro. Een vervangingsratio hiervoor is niet voorzien, wel poogt men om het aantal defecte camera’s onder de 5% te houden.


“In tijden van verregaande digitalisering dient ook de overheid dit pad te volgen, de update van de camerabeelden op de website van het Vlaams verkeerscentrum is dan ook een logische stap. Het goed informeren van automobilisten is een eerste stap om files te vermijden en de verkeersveiligheid te verhogen”, stelt Marino Keulen vast.