Marino Keulen | Open VLD Lanaken
Burgemeester Lanaken & Parlementslid Vlaams Parlement

GOESTING IN DE TOEKOMST!
E-mail | Facebook | Twitter | Google+ | Video

vrijdag 2 juni 2017

Persbericht 1 juni 2017 : “Uitbreiding aanbod wifi op bussen en trams De Lijn zal niet voor morgen zijn”

In de commissie Mobiliteit en Openbare Werken stelde Vlaams volksvertegenwoordiger Marino Keulen (Open Vld) een vraag aan minister Weyts over de uitrol van wifi in de bussen en trams van De Lijn. “Sinds 2014 heeft De Lijn een partnership met Hello Bank! om in een 250-tal bussen trams gratis wifi voor de reiziger aan te bieden. Echter, veel uitbreidingen zitten niet onmiddellijk in de pijplijn blijkt uit het antwoord van de minister. Daarom pleit ik toch om ondanks alle praktische bezwaren, werk te maken van meer dienstverlening naar de reiziger toe. We willen meer mensen verleiden om de bus of de tram te gebruiken, maar willen die reiziger niets in ruil aanbieden. Bijkomend comfort zal meer reizigers verleiden tot het openbaar vervoer en levert een maatschappelijke winst op”, stelt Keulen vast.

VVM De Lijn heeft wel een nieuwe samenwerking met Orange Belgium gesloten om het beschikbare datapakket voor de reizigers (momenteel 250 megabyte per maand) uit te breiden en op termijn bijkomende bussen en trams met wifi mogelijk te maken. De minister stelde wel dat er randvoorwaarden zijn die bijkomend vervuld moeten worden voordat er bijkomende bussen en trams uitgerust kunnen worden.


“Anno 2017 is het gratis kunnen bekijken van je mails of het volgen van social media via mobiel internet welhaast een basisrecht, maar voor De Lijn zijn technische verwikkelingen een aspect waar men zich achter kan verstoppen. In onze buurlanden bewijst men dat wifi op bussen en trams een gemeengoed is”, aldus Marino Keulen. “De minister stelde dat in het buitenland de reiziger via zijn ticket mee betaalt aan de wifi-voorziening, maar we mogen ons niet verschuilen achter een mogelijke kostprijs. Bijkomend comfort zal meer reizigers verleiden tot het openbaar vervoer en levert een maatschappelijke winst op.”