Marino Keulen | Open VLD Lanaken
Burgemeester Lanaken & Parlementslid Vlaams Parlement

GOESTING IN DE TOEKOMST!
E-mail | Facebook | Twitter | Google+ | Video

woensdag 31 mei 2017

Persbericht Marino Keulen 30-05-2017 : “Vlaanderen maakt werk van mobiele trajectcontrole, al is het nog niet voor morgen”

De piste van mobiele trajectcontrole is een eerste maal in 2015 gelanceerd door Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Weyts, maar door technische bezwaren rond ijking blijft het wachten op de eerste uitrol op het terrein. Niet-gekeurde toestellen kunnen immers geen wettige overtredingen vaststellen. Over de voortgang heeft Vlaams volksvertegenwoordiger Marino Keulen (Open Vld) een schriftelijke vraag gesteld aan de bevoegde minister.

Marktbevraging toont interesse vanuit de fabrikanten

Er is een marktbevraging gedaan door het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) gedaan over de technische mogelijkheden van mobiele trajectcontrole en hieruit bleek dat er interesse is in de markt om mobiele trajectcontroles te ontwikkelen, behalve dat er technische obstakels zijn met betrekking tot de keuring van deze toestellen (ijking). De uitdaging schuilt erin een logistieke (keurings-) methodiek te ontwikkelen die optimaal is afgestemd op de oplossing in kwestie, waarbij de doorlooptijd om het toestel operationeel te krijgen zo klein mogelijk wordt gehouden en vastgestelde snelheidsovertredingen wettelijk correct zijn.

Voor het beheer van de toestellen zal men gebruik maken van een dienstverlener (in realiteit zal dit de fabrikant van de mobiele trajectcontrole zijn). AWV en de federale wegpolitie (die instaat voor de exploitatie) zullen de locaties in onderling overleg bepalen. Aangezien het om een mobiele vorm van trajectcontrole gaat, zijn de trajecten variabel en worden de toestellen regelmatig gewisseld van locatie.

Aanbesteding en stappenplan in de pijplijn


Een effectieve aanbesteding wordt momenteel bestudeerd en een te volgen stappenplan uitgewerkt. “Dit maakt dat het gebruik van de mobiele trajectcontrole nog niet voor morgen zal zijn, maar Vlaanderen hier wel positieve stappen voorwaarts zet”, aldus Keulen.