Persbericht 09-05-2017 : “Drie bussen De Lijn ontvreemd”

Oneigenlijk gebruik van lijnbussen komt amper voor

Begin maart van dit jaar gebeurde op de E34 een ongeval met een lijnbus waarbij de bestuurder de bus van De Lijn ontvreemd had. Na deze gebeurtenis stelde Vlaams volksvertegenwoordiger Marino Keulen (Open Vld) een vraag aan bevoegd minister Weyts over de beveiliging van de stelplaatsen. “Uit het antwoord van de minister blijkt dat het met de beveiliging wel snor zit. Sinds 2014 werden in totaal drie bussen ontvreemd voor oneigenlijk gebruik, wat gezien het uitgebreide wagenpark van De Lijn (in 2015 had men 2.262 autobussen in dienst) een zeer relatief cijfer is”, stelt Keulen vast.

De veiligheidsmaatregelen van elke stelplaats zijn zeer uitgewerkt. In eerste instantie zowel de beveiliging van de terreinen als de gebouwen (met een hekwerk, afsluitbare poorten en slagbomen, een badgesysteem en verschillende types sleutels naargelang de hogere gevoeligheid van het lokaal), specifieke inbraakbeveiliging (alarmsysteem en camerabewaking) en organisatorische maatregelen (de eerste aanwezige persoon opent de poort en de laatste sluit deze weer af). Deze maatregelen zitten in een standaard inrichting van de stelplaatsen die De Lijn hanteert.

De afgelopen jaren, sinds 2014, zijn er drie bussen ontvreemd voor oneigenlijk gebruik. Eén maal door een medewerker in 2016 en tweemaal door niet-medewerkers van De Lijn (in 2014 en recent in 2017). De medewerker is nadien definitief uit zijn functie ontheven.


“Deze cijfers tonen aan de het een relatief probleem is en de uitgebreide veiligheidsmaatregelen hun deugdelijkheid bewijzen”, aldus Marino Keulen. “Geen enkel systeem is sluitend, vandaar de drie keren oneigenlijk gebruik, maar in verhouding tot de totaliteit van het wagenpark van De Lijn is dit aantal verwaarloosbaar. Het toont bovendien ook aan dat men al goed thuis moet zijn in een stelplaats om erin te slagen met een lijnbus rond te gaan rijden.” 

Meest Recente Posts

In de kijker

Contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen, opmerkingen of suggesties? Contacteer mij gerust.