Persbericht gemeentebestuur Lanaken 24-02-2017 : Klacht van gemeenteraadslid m.b.t. e-mailadres ongegrond verklaard door gouverneur

Lanaken, 24/02/2017 - Vorige maand diende gemeenteraadslid Nivelle Rudi klacht in bij de Gouverneur omdat hij voor de correspondentie met het gemeentebestuur niet het aan hem toegekend e-mailadres van het gemeentebestuur wenst te gebruiken, maar zijn privé e-mailadres. De Gouverneur, Dhr. Herman Reynders, heeft de klacht van Dhr. Nivelle Rudi ongegrond verklaard.

Stefan Meulemans, voorzitter van de gemeenteraad: “In zijn besluit laat de Gouverneur weten dat dhr. Nivelle zelf het huishoudelijk reglement van het gemeentebestuur  heeft goedgekeurd waarin staat dat de correspondentie van de raadsleden met het gemeentebestuur verloopt via een toegekend e-mailadres eindigend op @lanaken.be . Het bestuur heeft voor deze werkwijze gekozen omdat privé e-mailadressen regelmatig wijzigen en de opvolging in dat geval moeilijk is. Gelet op hetgeen bepaald is in het huishoudelijk reglement en de ondertekening van de gebruiksovereenkomst ervan kan de gemeentesecretaris niet verweten worden dat hij het door dhr. Nivelle  gewenste privé e-mailadres niet wil gebruiken voor het toesturen van officiële documenten. De gemeentesecretaris heeft de bepalingen van het huishoudelijk regelement op correcte wijze toegepast en hij doet dit voor alle
raadsleden zonder uitzondering. “
Bovendien kan volgens de gouverneur evenmin worden ingezien hoe Dhr. Nivelle Rudi zijn werking als gemeenteraadslid in het gedrang komt. Hij heeft een tablet-PC ter beschikking gekregen waarop hij ten allen tijde het e-mailadres toegekend door de gemeente kan raadplegen.


Tot slot en ter info verwijst de Gouverneur naar het antwoord van de minister bevoegd voor binnenlands bestuur, Liesbeth Homans, op de schriftelijke vraag nr. 674 van 24 april 2015 van Bert Maertens over het gebruik van privé e-mailadressen. Omdat lokale mandatarissen over e-mailadressen beschikken die hen door hun bestuur worden ter beschikking gesteld en die ruim bekend gemaakt worden op de gemeentelijke website en in briefwisseling, achtte de minister het logisch dat alle mailverkeer in het kader van het mandaat dan ook gebeurt op het werk-e-mailadres. Bovendien vindt de minister het niet wenselijk dat een lokale mandataris briefwisseling betreffende het bestuur zou laten toekomen op een persoonlijk e-mailadres of zelf briefwisseling in het kader van zijn mandaat zou versturen met een privé e-mailadres.

Meest Recente Posts

In de kijker

Contact

Hoe kan ik u helpen?

Heeft u vragen, opmerkingen of suggesties? Contacteer mij gerust.