Marino Keulen | Open VLD Lanaken
Burgemeester Lanaken & Parlementslid Vlaams Parlement

GOESTING IN DE TOEKOMST!
E-mail | Facebook | Twitter | Google+ | Video

donderdag 26 januari 2017

Belga 26-01-2017 : Weyts neemt maatregelen voor betere beveiliging autosnelwegparkingsBRUSSEL 26/01 15:48 (BELGA)
Er is een structurele oplossing voor de bewaking van de autosnelwegparkings in de maak. Bedoeling is de parkings beter te beveiligen via een systeem van kort- en langparkeren waarbij er op de parkings voor langparkeren gewerkt wordt met omheiningen en ANPR-camera's. Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) donderdag geantwoord op vragen van Marino Keulen (Open Vld) en Martine Fournier (CD&V).
Sinds vorig najaar werden de snelwegparkings in Drongen, Jabbeke en Mannekensvere bewaakt door private bewakingsfirma's. Die maatregelen kwam er door een toenemende druk van transitmigranten die op die parkings probeerden binnen te dringen in vrachtwagens in de hoop op die manier in Engeland te geraken. Maar de maatregel liep af op 31 december. Niet iedereen was even gelukkig met het wegvallen van die privébewaking.
De kwestie werd donderdag in het Vlaams Parlement aangekaart. Minister van Mobiliteit Ben Weyts stelde een aantal acties in het vooruitzicht. Zo komt er een systeem van kort- en langparkeren om de beveiliging op de parkings te verbeteren en inklimming van illegalen tegen te gaan.
De parkings voor langparkeren worden beveiligd met een stevige omheining en ANPR-camera's. Specifiek voor West-Vlaanderen komt er in Westkerke een parking voor langparkeren die vanaf april 2017 beschikbaar is. Kortparkeren zal nog kunnen in Jabbeke en Mannekensvere. Vanaf april worden beide parkings 's nachts gesloten voor rustende vrachtwagenchauffeurs.
Vlaams parlementslid Marino Keulen steunt de ingrepen van de minister, maar pleit ervoor om daarnaast voldoende politietoezicht te voorzien. "Bijkomende politiepatrouilles zijn ook noodzakelijk en daar moet minister Weyts bij zijn federale collega Jambon op aandringen", aldus Keulen.