Marino Keulen | Open VLD Lanaken
Burgemeester Lanaken & Parlementslid Vlaams Parlement

GOESTING IN DE TOEKOMST!
E-mail | Facebook | Twitter | Google+ | Video

vrijdag 1 juli 2016

#Persbericht Marino Keulen 30-06-2016#: “Uitbreiding van de steunzone in Limburg is positief, maar retail maakt er best geen deel van uit”#

In de commissie Economie en Werk stelde Vlaams volksvertegenwoordiger Marino Keulen (Open Vld), samen met zijn collega’s Christiaens en Danen, een vraag aan minister Muyters over de uitbreiding van de steunzone in Limburg. “Het uitgangspunt is voor iedereen duidelijk: investeringen in extra jobs ondersteunen met een korting op de loonkost. De uitbreiding van de steunzone is positief, maar retail maakt er best geen deel van uit,” aldus Keulen.
De uitbreiding stelt dat 500 meter van elke bevaarbare waterweg ook opgenomen wordt in de steunzone, dit om de watergebonden bedrijven die niet op een industriezone liggen op te nemen in de steunzone. Hierdoor ontstaat echter een vreemde situatie waarbij sommige winkelstraten opgenomen worden en andere niet, zelfs binnen één en dezelfde gemeente.
De minister stelde dat het uitgangspunt investeren in bijkomende jobs is in een gebied dat het economisch moeilijk heeft. Echter, de handelaar of ondernemer moet een investering doen in bijkomende jobs om van de voordelen te genieten en voldoen aan vele voorwaarden (o.a. deze werknemer een aantal jaren vast in dienst houden).
“Een uitbreiding van de steunzone voor incubatoren, brownfieldprojecten en watergebonden bedrijven die er oorspronkelijk niet bijzaten is geen enkel probleem, echter de retail kan hier best uitgelaten worden,” stelt Keulen vast. “Bij retail speelt vooral mee dat er nu al een grote concurrentiestrijd op het scherp van de snee is tussen ketens en kleine familiale ondernemers, kampen winkelstraten in elke gemeente met leegstand en valt het niet uit te leggen dat in één winkelstraat er verschillende regimes (wel of geen steun) zouden gelden. Daarom roep ik de minister op de concurrentiestrijd niet verder aan te scherpen.”
“Misschien kan beter ingezet worden op generieke maatregelen voor de KMO’s en grote ondernemingen,” legt Keulen uit. De minister is ook voorstander van generieke maatregelen met betrekking tot de loonkost, maar dat is federaal beleid en wordt gerealiseerd via de tax shift.