Marino Keulen | Open VLD Lanaken
Burgemeester Lanaken & Parlementslid Vlaams Parlement

GOESTING IN DE TOEKOMST!
E-mail | Facebook | Twitter | Google+ | Video

donderdag 28 april 2016

#Persbericht Marino Keulen 27-04-2016#: “Twee ingrepen gepland voor verkeersveilige fietssnelwegen”#

Om twee fiets-o-strades te realiseren in Limburg tegen 2017 gaat het Vlaams gewest voor de verkeersveiligheid van de fietsers te verhogen twee werven opstarten: een fietssluis over de N74 in Houthalen-Helchteren en een fietsbrug aan de ijzeren spoorbrug in Kuringen. Vlaams volksvertegenwoordiger Marino Keulen vroeg aan bevoegd minister Weyts naar een timing en de voorziene budgetten.
Een eerste fietssnelweg loopt van Riemst tot Ham en volgt grotendeels het tracé van het Albertkanaal. De tweede fietssnelweg loopt van Noord-Limburg (Hamont-Achel) tot Hasselt en wordt op termijn doorgetrokken tot in Zuid-Limburg (Gingelom).
Om beide fietssnelwegen verkeersveilig te realiseren zijn er twee ingrijpende werken noodzakelijk. De nieuwe fietssluis zal €140.000 kosten exclusief de kosten voor onteigeningen en hiervoor draagt het Vlaamse Gewest 40% van de kosten voor de aanleg van de infrastructuur. Het is de bedoeling het project zo snel mogelijk aan te besteden, want de Gemeentelijke Begeleidingscommissie heeft op 24 maart de startnota goedgekeurd. De verdere timing zal afhangen van de duur van de grondverwervingen. De brug over het Albertkanaal en de fietsverbinding naar het jaagpad zijn momenteel voorwerp van een studie van nv De Scheepvaart. De financiële verdeling voor de fietsbrug aan de spoorbrug moet nog worden afgesproken en is voorzien tegen 2020.
“Deze Vlaamse regering zet in op combimobiliteit en één aspect om dit te realiseren is door middel van goed uitgeruste en veilige fietssnelwegen zodat het woon-werk en woon-schoolverkeer voor een deel via de (elektrische) fiets kan verlopen. Het is daarom van belang om de twee grote infrastructuurwerken voor de fietssnelwegen zo spoedig mogelijk te realiseren,” aldus Marino Keulen.