Marino Keulen | Open VLD Lanaken
Burgemeester Lanaken & Parlementslid Vlaams Parlement

GOESTING IN DE TOEKOMST!
E-mail | Facebook | Twitter | Google+ | Video

vrijdag 22 januari 2016

#Persbericht Marino Keulen 21-01-2016#:“Ongeval met snelbus in Wommelgem was een samenloop van ongelukkige beslissingen en omstandigheden”#

Op 7 januari van dit jaar verloor een volle snelbus van De Lijn in Wommelgem een wiel tijdens een dienstrit. Op een vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Marino Keulen (Open Vld) aan minister Weyts bleek dat het ongeval een samenloop van ongelukkige beslissingen en omstandigheden was. “Minister Weyts heeft de hele procedure uitgelegd die De Lijn toepast bij bussen die buiten dienst gesteld zijn en het intern onderzoek bij De Lijn naar aanleiding van dit ongeval, uit de doeken gedaan. Hieruit bleek dat het jammerlijk ongeval een pijnlijke samenloop was van ongelukkige beslissingen en uitzonderlijke omstandigheden”, aldus Marino Keulen.
Minister Weyts vertelde het relaas van de ochtend van 7 januari in de stelplaats van Turnhout, waar de snelbus vertrok, zoals bleek uit het intern onderzoek van De Lijn. Het ging om een bus die buiten dienst gesteld was en dus nooit de stelplaats had mogen verlaten. “De wet van Murphy was die ochtend actief in de stelplaats en we kunnen dan ook stellen dat dit een éénmalig feit is. Door het protocol voor bussen die buiten dienst gesteld zijn nog eens te herhalen en op sommige punten te verfijnen, valt het te hopen dat een dergelijk voorval niet meer mogelijk is”, stelt Keulen vast.
Aankoop van 131 nieuwe bussen voor binnenkort
Vele problemen met bussen hebben te maken met de veroudering van het rollend materieel van De Lijn. Minister Weyts heeft aangekondigd dat deze legislatuur 698 nieuwe bussen aangekocht gaan worden. In 2016 zullen er 131 aangekocht worden, dit dient wel nog ter bekrachtiging aan de Vlaamse Regering voorgelegd te worden. “De minister verwacht dat dit geen probleem zal zijn en dit is positief voor het rollend materiaal. De reiziger is gebaat bij moderne, goed onderhouden bussen. Door nieuwe bussen aan te kopen toont de Vlaamse Regering dat men hier oog voor heeft. Een bijkomend positief gevolg is dat de gemiddelde leeftijd van het rollend materieel verder daalt en nieuwe bussen hebben minder technische mankementen”, besluit Marino Keulen.