Marino Keulen | Open VLD Lanaken
Burgemeester Lanaken & Parlementslid Vlaams Parlement

GOESTING IN DE TOEKOMST!
E-mail | Facebook | Twitter | Google+ | Video

vrijdag 16 oktober 2015

#Persbericht Marino Keulen#15-10-2015# : “De uitrol van ReTiBo gaat een beslissende fase in”#

Uit een schriftelijke vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Marino Keulen (Open Vld) blijkt dat de uitrol van ReTiBo (Registratie – Ticketing – Boordcomputer), het registratie en ticketingsysteem van De Lijn, in een laatste fase is aanbelandt. In 2016 start De Lijn met het omzetten van alle vervoerbewijzen naar de Mobib-kaart. Met behulp van deze kaart wordt elke reiziger bij op – en afstappen van de bus geregistreerd. “Vanaf het moment dat dit werk afgerond is, waarschijnlijk ergens einde 2016, dan zal De Lijn beschikken over data van elke reiziger en van elke rit en kan men het aanbod nog performanter en efficiënter organiseren wat de reiziger ten goede komt,” stelt Marino Keulen vast.
Na het installeren van boordcomputers in het voertuigenpark van De Lijn, afgerond in oktober 2014, kon men beginnen met het verspreiden van abonnementen op de Mobib-kaart. Met behulp van deze kaart registreert elke reiziger zich bij op – en afstappen van elk voertuig. Op deze kaart kan de reiziger op termijn elk abonnement van een openbare vervoermaatschappij plaatsen in heel België. De eerste groep die hiervoor uitgenodigd werden, waren de 65-plussers. Vanaf 1 september 2015 hebben 312.000 Vlaamse senioren (ongeveer 35% van de aangeschreven mensen) hiervan gebruik gemaakt. Vanaf 2016 zal dezelfde beweging gebeuren voor alle betalende abonnementen. Nadien, begin 2017, ook voor de occasionele reiziger waarvan elke rit via magneetkaart of sms nu reeds geregistreerd wordt.
“Het ReTiBo-project heeft meermaals vertragingen opgelopen, maar nu lijkt het erop dat het project in de laatste fase zit en dat vanaf 2017 De Lijn accurate gegevens heeft over de reizigersaantallen en dergelijke. Dat is een belangrijke stap voorwaarts in het performant maken van ons collectief vervoer en dat is een belangrijk uitgangspunt voor deze Vlaamse Regering,” besluit Marino Keulen.