Marino Keulen | Open VLD Lanaken
Burgemeester Lanaken & Parlementslid Vlaams Parlement

GOESTING IN DE TOEKOMST!
E-mail | Facebook | Twitter | Google+ | Video

donderdag 25 juni 2015

#Persbericht Marino Keulen 25-06-2015#:“Nood aan uitgeruste parkings langs Limburgse autosnelwegen”#

Doordat de gemeente Heusden-Zolder beroep heeft aangetekend tegen de beslissing om langs de E314 in Zolder een dienstenzone met tankfaciliteiten (dus een shop en tankstation) te voorzien, zorgt dit voor een verder uitstel om de faciliteiten langs Limburgse autosnelwegen te verhogen. Momenteel is er in Zolder een bestaande (vrachtwagen)parking langs de autosnelweg die het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) in concessie wou geven, samen met de parking in Zonhoven (eveneens langs de E314), om uit te baten. Vlaams volksvertegenwoordiger Marino Keulen (Open Vld) stelt dat dit “een gemiste kans voor Limburg is, want momenteel zijn er in Limburg enkel faciliteiten in Tessenderlo voorzien langs de E313 en op geen enkele plaats langs de E314. Een sanitaire stop of een tankbeurt doen, blijft in Limburg een moeilijke oefening voor automobilisten.”
Uit een schriftelijke vraag aan Vlaams minister van mobiliteit Weyts blijkt dat door het beroep van de gemeente Heusden-Zolder ook de concessie in Zonhoven niet kan doorgaan, daar beide zones tegelijkertijd dienen ontwikkeld en uitgebaat te worden. Andere zones komen momenteel niet in aanmerking. Wanneer zou blijken dat Zonhoven en Zolder niet ontwikkeld kunnen worden kan eventueel een nieuwe locatiestudie in de toekomst een nieuwe zone aanwijzen, maar momenteel is dat niet aan de orde stelt de minister in zijn antwoord.
“Ik heb begrip voor de bezwaren van de gemeente Heusden-Zolder en het beroep dat ze aantekenden bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen, alleen blijft Limburg een blinde vlek voor vele automobilisten die een tussenstop willen maken langs de autosnelweg. Zo moet men op de E314 wachten tot in Rotselaar (Vlaams-Brabant) wanneer men vanuit Nederland langs de E314 ons land binnenrijdt. Wel zijn er ondertussen enkele parkings voorzien, recent nog is in Boorsem (E314) waar het oude douanekantoren tegen de grond gegaan en er zo extra parkeerplaatsen zijn voorzien, maar deze ontberen elke vorm van faciliteiten”, aldus Marino Keulen.
Voor de toekomst van de ontwikkeling van de autosnelwegparkings in Zolder en Zonhoven is het wachten op het arrest van de Raad voor Vergunningsbetwistingen.