Marino Keulen | Open VLD Lanaken
Burgemeester Lanaken & Parlementslid Vlaams Parlement

GOESTING IN DE TOEKOMST!
E-mail | Facebook | Twitter | Google+ | Video

woensdag 12 maart 2014

Persbericht : Open Vld steunt het VAB voorstel van herkeuren wagen in garage.

Open Vld steunt het VAB voorstel van herkeuren wagen in garage.
Reeds vorig jaar in augustus lanceerde Vlaams volksvertegenwoordiger Marino Keulen (Open Vld) het idee om de herkeuring van slecht afgestelde dimlichten voortaan te laten uitvoeren bij de garagehouder. Dat bespaart de automobilist een vaak tijdrovend tweede bezoek aan een keuringsstation. Ondertussen schaart ook VAB zich achter het idee om bepaalde herkeuring door de garage te laten uitvoeren.
Vorig jaar liep GOCA, de groepering van erkende ondernemingen voor autokeuring en rijbewijs, om begrijpelijke redenen niet echt warm voor deze nieuwe piste. Hierdoor verliezen zij een klein gedeelte werk en dus inkomsten. Het enige inhoudelijke argument dat ze aanbrachten in de discussies was de vrees dat de onafhankelijkheid van de keuring in het gedrang zou komen.
Net zoals VAB nu verwees Marino Keulen toen ook reeds naar Nederland waar deze praktijk al langer toegepast wordt en ook goed blijkt te werken. Bovendien worden de garages zelf gecontroleerd door Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) door steekproefgewijs toch een aantal wagens zelf opnieuw te keuren na de afstelling en RDW laat zogenaamde 'anonieme APK-keuringen' uitvoeren waarbij een RDW-inspecteur anoniem bij een garagebedrijf langskomt.
Volgens Marino Keulen is er geen enkele objectieve reden waarom dit systeem ook niet in Vlaanderen kan ingevoerd worden temeer omdat het een besparing van tijd en geld betekent voor vele autogebruikers. Door de 6de staatshervorming is dit heel recent bevoegdheid van de Vlaamse regering. Dat VAB dit nu ondersteunt betekent dat het draagvlak vergroot en daarom zal parlementslid Keulen in het Vlaamse parlement de nodige initiatieven nemen richting de Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken om ook haar overtuigd te krijgen.